Йотова: Езикът, писмеността и вярата са обединявали и ще обединяват народа ни
Секция: ПОЛИТИКА
22 Май 2017 11:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Езикът, писмеността и вярата са обединявали и ще обединяват народа ни

/КРОСС/ Езикът, писмеността и вярата са обединявали и ще обединяват народа ни. Една малка книга, написана от ръката на един монах направи нещо велико - събуди самосъзнанието на цял народ, за да го съхрани и изведе до днешния ден. Tова заяви Илияна Йотова в сградата на Българската екзархия в Истанбул. Вицепрезидентът е на посещение в града по случай отбелязване на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тя се срещна с над 200 представители на българската общност в Турция, сред които и ученици от Българското неделно училище в Истанбул.

В обръщението си към нашите сънародници, вицепрезидентът заяви: „24 май е празникът, който ни обединява като народ, който осъзнава и с право се гордее със своя език, писменост и култура. В този ден ние виждаме своето място в историята, заедно с поколенията преди нас и с тези, които ще дойдат след нас."

„Създаването на българската държава през 681 година слага отпечатък в развитието на старите народи за векове напред и определя контурите на световната карта. Извън физическите мащаби, обаче, българската държава завоюва и други, още по-важни територии - на духовността, познанието и културата", каза още Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта, че носим отговорност към завещаното от българските будители. „Събрани на това място с особена атмосфера, си даваме сметка, че сме наследниците на героичните времена. Длъжни сме да съхраним българската култура и идентичност", добави Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се срещна с ръководството на Фондацията на българската православна църква и присъства на представяне на каталог „Корените във времето - Българската екзархия и българската общност в Цариград в миналото и днес".

Илияна Йотова припомни делото на Стефан Богориди, доктор Иван Богоров, Георги С. Раковски, Петко Р. Славейков, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели за църковна независимост и българска просвета, както и историята на учредяването на Българската екзархия и избирането на първия български екзарх Антим I. „За мен е голяма чест да бъда сред вас на това красиво място - Българската екзархия, запазила през годините вярата и народностния дух, да чуя звъна на камбаната-реликва, отлята през 1872 г. по случай учредяването й", заяви вицепрезидентът. В сградата се съхранява и ферманът на султан Абдул Азис, с който той признава българите като отделна народност и дава на нашата църква самостоятелен статут и признава българския екзарх за неин духовен глава.