Над 350 нарушенията в заведенията за абитуриентски балове
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2017 14:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 350 нарушенията в заведенията за абитуриентски балове

/КРОСС/ С настъпването на абитуриентските балове рязко се увеличава рискът от пожари на обществени места и съпътстващите ги инциденти, съобщават от пресцентъра на МВР.

Пожарникарите за поредна година са проверили близо 800 обекта, в които е предвидено да се провеждат абитуриентски балове. 348 нарушения са констатирани в 161 обекта. 159 разпореждания за отстраняване на нередности са връчени на управителите на заведения. Съставени са 26 акта.

Експертите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" отново припомнят основните правила за безопасно поведение.

Запазването на самообладание е най-важното правило при задимяване и пожар на обществено място. Хората трябва своевременно да се насочат към близкия евакуационен изход.

Важно е да се слуша и да се спазват стриктно указанията от персонала на обекта. Хората не трябва да блъскат и да викат. Нужно е да окажат помощ и да дадат път на децата, възрастните и на хората с двигателни проблеми.

Ако задимяването е силно, от пожарната съветват хората по възможност да сложат намокрен с вода текстилен материал пред носа и устата си и да дишат през него. Препоръчва се да се опитат да се движат приведени, по-близо до пода.

При първа възможност за инцидента трябва да се съобщи на тел. 112, където дежурният оператор може да зададе допълнителни въпроси, както и да даде ценни указания.