Студенти напуснаха демонстративно реч на вицепрезидента Майк Пенс
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Май 2017 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти напуснаха демонстративно реч на вицепрезидента Майк Пенс

/КРОСС/ Над 100 студенти от католическия университет „Нотр Дам" в Индиана напуснаха демонстративно реч на американския вицепрезидент Майк Пенс, която той изнасяше за тяхното дипломиране и след като получи почетна степен от висшето учебно заведение.

Протестната акция е проява на солидарност към университетската общност, засегната от политиката на президентската администрация и в частност на Пенс като вицепрезидент и преди това като губернатор на Индиана, обясниха организаторите от студентската организация We Stand в отворено писмо.

Според тях участието на вицепрезидента в церемонията и достояването му с титла е вид одобрение на политики и действия, които пряко противоречат на католическите ценности и учение и уязвяват членове на университетската общност.

Като губернатор и сега, като вицепрезидент, Пенс атакува защитата на човешките права на ЛБГТ общността, отхвърли програмата за разселване на сирийските бежанци, подкрепи противоконституционната забрана и насочена срещу религиозни малцинства, посочват студентите.

„Всички тези политики оскърбяват и маргинализират нашите братя и сестри заради тяхната религия, цвят на кожата и сексуална ориентация", обясняват организаторите.

Освен предварително подготвената демонстрация, те са инициирали и подписка против избора на Пенс за гост в церемонията, подкрепена от близо 2000 души.

Това не е първият случаи на протест на студентите от „Нотър Дам" - за последно това се случва през 2009 г. при президента Барак Обама.

Престижният американски университет е известен с традицията си в него да гостуват американски президенти и до момента церемонията по дипломирането е била уважена от шестима. Това е първият случай, в който ролята е поета от вицепрезидент.

Наскоро студенти от университета „Бетюн Кукман" в Дейтона бийч, Флорида, освиркаха и обърнаха гръб на американския министър на образованието Бетси Девос, докато тя четеше реч на дипломирането им.