Безплатно българско онлайн приложение пази децата в интернет
Секция: Технологии
22 Май 2017 16:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатно българско онлайн приложение пази децата в интернет

/КРОСС/ Първото българско онлайн приложение за защита на децата в интернет е достъпно от днес за сваляне и инсталиране, напълно безплатно. Приложението е предназначено за родителски контрол над всички мобилни устройства, предава БНР. Първата българска мобилна апликация "Protect your kid" е изцяло на български език и има за цел да предпази децата в мрежата от неподходящо съдържание.

Приложението предоставя и възможността за родителски контрол над времето, прекарано с телефона, таблета или компютъра, както и местонахождението на детето в дадения момент, казва Деян Благоев, мениджър в софтуерна компания: "Могат да заявят защити, така че да определят дори колко време да е включен телефонът, какви игри може да играят, по колко време, в кои часови диапазони. Може да гарантира, че докато детето е на училище, примерно, телефонът няма да има достъп до интернет или няма, то ще звъни по средата на часа".

Основното е, че чрез приложението може да защитим децата си от повечето заплахи в интернет пространството. "Разговаряйте, обяснявайте и в никакъв случай не позволявайте на децата фейсбук профил преди 13-та им година", заяви специалистът. Той допълни, че децата няма да могат да неутрализират защитите, които са задали техните родители чрез приложението и посъветва:

"Първо си поговорете с детето да не смята приложението като забрана или нещо друго, а по-скоро като защита на тяхното лично пространство, защото никой не им обяснява, че каквото направят в интернет си остава в интернет, то оставя една следа, която по нататък може да им създаде проблеми, дори и като пораснат. Може да се сблъскат с всякакво съдържание и то не много лицеприятно. Родителите трябва да дават пример, защото, ако родителят е денонощно в телефона си, естествено, че и детето ще е там. Ние можем да ги защитим до 10-12 годишна възраст, обаче, когато станат в пубертета, родителят няма вече това влияние върху детето. Децата до 12 години възприемат всичко като приказка и не правят разлика между действителността и въображението, но от 12 години нататък се приема, че могат да различат кое е хубаво, кое е лошо и кое е добро за тях. Някои родители пренебрегват тези съвети и създават профили на децата с фалшиви данни и то с данни на пълнолетни и тогава профилът, който е създаден, по никакъв начин не е филтриран".