Обвиниха 8 души за хакерската атака в Агенция "Митници"
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2017 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обвиниха 8 души за хакерската атака в Агенция "Митници"

/КРОСС/ Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем участници в организирана престъпна група за митнически престъпления чрез използване на софтуер за дистанционно проникване в компютърната система на Агенция „Митници" и манипулиране на данни в нея, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Седем от участниците в групата бяха задържани на 19 май 2017 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в София, Варна и Добрич. Обвинения са повдигнати на Емил Милчев, бивш служител на митница „Калотина", Димитър Пешев - създател на използвания софтуер, Янаки Ефтимов - действащ митнически служител на ГКПП Гюешево, Иво Атанасов, Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос, Христо Калинков и Димитър Баджаков - бивш служител на ГКПП"Капитан Андреево".

Според събраните до момента доказателства групата е действала от февруари 2015 г. на територията на България и Република Македония. Проверяват се данни за дейност на същата група и в други балкански държави. Чрез „заразяване" на компютри на различни митнически пунктове с нарочно създаден „вирус" (посредством външна памет - флашки с различни модификации на вируса) участниците са прониквали в системата БИМИС и са манипулирали данни за транзитно преминаващи товарни автомобили през определени български ГКПП.

В едни от случаите са вписвани фиктивни транзити през България към страни извън ЕС, без камионите да са преминавали през страната. В други чрез подправяне на данни в системата са „отклонявани" през „Капитан Андреево" и „Калотина", за да се приключи износът от ЕС в тези пунктове. Проверяват се 110 случая на незаконно заличени транспортни операции от системата на митнически бюра в различни държави на ЕС и "отклонени" през България. Вписването на фиктивни транзити и манипулирането на други данни е създавало възможност да се „източва" ДДС и да се спестяват акцизи от производители и търговци.

От своя страна групата е получавала „хонорарите" си за услугата от по 20-25 хиляди евро на камион във виртуална валута (биткойни). От Агенция „Митници" са установени 16 компютъра, от които е извършван нерегламентиран достъп до информационната система различни митнически пунктове, иззети са и флашки, с които са били „заразявани" компютрите. Установен е пробив в компютърната система на пунктовете Свиленград, Капитан Андреево, Гюешево, Столична митница, Митница Аерогара София, Калотина и Лесово. На 21 май 2017 г.

Специализираният наказателен съд наложи мярка за неотклонение на трима от участниците в групата - Емил Милчев, Димитър Пешев и Янаки Ефтимов. На Иво Атанасов съдът наложи „Парична гаранция". Тодор Ставрев, Томас Цанзопулос и Христо Калинков са без мярка за неотклонение, наложена им е забрана да напускат страната. Осмият участник в групата Димитър Баджаков е обявен за издирване.