БНТ дава началото на кампанията "Левски в моя град"
Секция: КУЛТУРА
22 Май 2017 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ дава началото на кампанията "Левски в моя град"

/КРОСС/ Инициативата на „По света и у нас" насърчава младежите да изследват българската история

„Левски в моя град" е новата кампания на екипа на „По света и у нас" на БНТ. Инициативата насърчава младежите да изследват българската история и да представят резултатите от работата си в ефира на обществената медия.

Проектът е насочен към всички млади хора на възраст от 10 до 18 години, с подчертан интерес към делото на Васил Левски, от чието рождение на 18 юли 2017 година се навършват 180 години. В основата на идеята, която провокира изследователския дух на ученици от цялата страна, са директорът на дирекция "Информация" Даниел Чипев и изпълнителният продуцент и водещ на „По света и у нас" Надя Обретенова.

„С тази кампания искаме да обърнем внимание на по-малко известните факти за Левски и да проверим има ли истина зад легендата. Но не само това - новата поредица е още един проект на новинарския екип, с който искаме да привлечем младите зрители, предизвиквайки тяхното любопитство" - заяви Даниел Чипев.

/КРОСС/ „Вярваме, че днешните младежи имат нужда от това да следват героични примери от българската история. Такъв беше и примерът със Стилияна Параскевова. 14-годишното момиче, ушило българското знаме, което вече влезе в училищата като урок, написан от същия екип на БНТ." - допълва Надя Обретенова.

От днес (22 май) до 10 юни 2017 година ще се формират ученическите екип, които ще изследват малко познати или забравени факти, документи, истории и разкази за Апостола на свободата, случили се в техния град. Проявилите интерес младежи, могат да кандидатстват за участие в кампанията на e-mail: levski@bnt.bg. Екипът на проекта ще се свърже с всеки, чиято писмена идея бъде одобрена.

Изследователската част на кампанията "Левски в моя град" ще продължи от 10 юни до 18 юли 2017 година. Младежките екипи ще работят с редактора на „По света и у нас" Весела Смилец, която ще бъде техен ментор, а за консултант ще бъде привлечен изтъкнат български историк. Всеки ученически проект ще бъде заснет и излъчен в праймтайма на БНТ1 в навечерието на годишнината на Васил Левски.

Кампанията на БНТ се реализира в рамките на Националния календар за честванията на 180-годишнината от рождението на Васил Левски, с подкрепата на Министерството на културата.

video:http://news.bnt.bg/bg/a/vklyuchi-se-v-mladezhkiya-proekt-na-bnt-levski-v-moya-grad