Йотова в Истанбул: Сигурността на Черноморския регион е важна за сигурността на цяла Европа
Секция: ПОЛИТИКА
22 Май 2017 19:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова в Истанбул: Сигурността на Черноморския регион е важна за сигурността на цяла Европа

/КРОСС/ „Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество трябва да увеличи ефективността си и да стане достатъчно силна, за да промени посоката към реална политика на вътрешно регионално сътрудничество". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в срещата на върха за отбелязване на 25-годишнината от основаването на организацията на ЧИС в Истанбул. На форума присъстваха президенти и министър-председатели на Молдова, Гърция, Руската федерация, Румъния, Грузия и Турция.

Според българския вицепрезидент ЧИС има потенциал да се превърне в допълнителен фактор за свързването на националните пазари в региона. „ЧИС трябва да докаже значението си, като инициира конкретни проекти във важни сфери на регионалното сътрудничество в Черноморския регион - енергетика, транспортна инфраструктура, сигурност и околна среда, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи важността на отношенията с Европейския съюз и добави, че е време за по-прагматични действия между двете организации.

От друга страна, държавите-членки на ЧИС трябва да покажат, че са достатъчно мотивирани за регионално сътрудничество и съвместно реализиране на проекти, а не да разчитат единствено на ЕС и НАТО за развитието на Черноморския регион, заяви Илияна Йотова.

„България ще бъде председател на Съвета на ЕС след по-малко от осем месеца и един от приоритетите ще бъде задълбочаване на политиките на ЕС със страните от Черноморския регион, каза вицепрезидентът.

По думите на Илияна Йотова миграцията и бежанската вълна са ключови предизвикателства за сигурността, стабилността и икономическото развитие на целия регион и контактите и сътрудничеството между отделните страни трябва да бъдат засилени. Сигурността на Черноморския регион е предпоставка за сигурността на цяла Европа, посочи Илияна Йотова.

В обръщението си към участниците в срещата на върха вицепрезидентът подчерта, че ЧИС е важен форум за политически диалог между държавите-членки и най-развитата организация в региона и като такава е отговорна да предостави сигурност и нови възможности за развитие на гражданите.