Русия сваля остатъчните санкции спрямо Турция
Секция: Русия
22 Май 2017 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия сваля остатъчните санкции спрямо Турция

/КРОСС/ Русия се съгласи да премахне остатъчните търговски санкции срещу Турция, наложени след свалянето на руския военен самолет от турските военновъздушни сили на сирийско-турската граница през 2015 г., съобщава "Франс прес".

Анадолската агенция уточнява, че е подписано поразумение в рамките на срещата на върха на лидерите от Черноморския регион в Истанбул от турския вицепремиер Мехмет Шимшек и неговия руския колега Аркадий Дворкович.

Добавя се, че документът бил важна стъпка към нормализиране на икономическите отношения и увеличаване на обема на търговията.

Руското правителство в изявление потвърди, че документът "за премахване на двустранните търговски ограничения" е бил подписан в присъствието на турския премиер Бинали Йълдъръм и руския премиер Дмитрий Медведев.

Засега не се съобщават никакви подробности относно съдържанието на документа, но се очаква Русия отново да започне внос на домати от Турция, което е основната износна турска земеделска стока.

Свалянето на руския самолет на 24 ноември 2015 г. доведе до безпрецедентна криза в отношенията и накара Русия да наложи куп санкции срещу Анкара.

След помирението през лятото на миналата година отношенията между двете страни се подобриха бързо.