НАТО обмисля дали да изключи Австрия от основните партньорски програми
Секция: СВЯТ
23 Май 2017 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО обмисля дали да изключи Австрия от основните партньорски програми

/КРОСС/ аради напрежението между Виена и Анкара австрийските войници в бъдеще няма да имат възможност да участват в обучения заедно с държавите от НАТО и ще бъдат изключени за неопределено време от всички основни програми за партньорство с Алианса, съобщава баварският вестник Der Münchner Merkur.

Окончателното решение трябва да бъде взето във вторник, информираха високопоставени дипломати на НАТО. Причината за инициативата срещу Виена е вето на правителството в Анкара, чрез което Турция реагира на продължаващите искания на Австрия за прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС и на критиките, които австрийските политици отправят към президента Реджеп Тайип Ердоган.

Страните от НАТО трябва да се произнесат за реформиране на сътрудничество с 41 страни партньори от Европа, Азия и бившите съветски републики като Грузия и Украйна, така че в бъдеще всяка страна да има индивидуално договорена сделка с Алианса.

"За съжаление, накрая Ердоган ще надделее с изолацията на важна страна партньор като Австрия", коментира топ дипломат на западния отбранителния съюз. В кръговете на Алианса заявяват, че искат този "досаден проблем" да бъде решен преди срещата на НАТО в четвъртък, на която ще присъстват президентът на САЩ Доналд Тръмп. Реформата може да доведе до възобновяването на основни програми, като например „Партньорство за мир". Австрия обаче няма да бъде включена в нея.