Христо Смоленов: Европа започва да свиква със зависимостта си от терористите
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Май 2017 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Христо Смоленов: Европа започва да свиква със зависимостта си от терористите

/КРОСС/ Липсва политическа воля за глобален отпор на тероризма. Необходим е нов тип противодействие и нова система за сигурност. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България" на Радио „Фокус" експертът по антитероризъм Христо Смоленов. Според него европейското общество започва да свиква със своята зависимост от терористите и след атентатите като този в Манчестър да се колебае дали държавата и институциите могат да гарантират неговата сигурност.

„Атентатът в Манчестър е класически. За мен е странно, че подобно взривно устройство с метални фрагменти или пирони не е било засечено от уредите на охраната и металодетекторите. Във Великобритания със сигурност има устройства, които дистанционно идентифицират наличието на експлозиви. Защо продължава това безотговорно отношение към опасността, която грози децата ни? Какво става при взаимодействието между държава и в случая частния интерес на охраната на залата? Нещо гнило има в начина, по който се организира антитерористичната профилактика навсякъде по света или трябва да допуснем в противен случай, че има чадър, опънат над тероризма, и че някой се бори не за изкореняване на тероризма, а се опитва да го владее и да го използва за политически цели", коментира още Смоленов.

Според него става въпрос за чадър, опънат от една глобална сила. „Това е транснационална организирана „клептокрация" - глобална власт на крадците. Само нейните хипер капитали и лобистки връзки на всички нива на международните отношения осигуряват на терористите комфорта да се движат необезпокоявано по целия свят. Ясно е, че в подобна ситуация България трябва да се грижи за собствената си безопасност на ниво на нов тип антитерористична самоорганизация. Необходимо е да се организира нов тип противодействие на нивото на нашите съществуващи военнополитически и държавни съюзи", каза още Христо Смоленов.

Според него може да се търси връзка между речта на американския президент Доналд Тръмп и случилото се в Манчестър. Глобализирането достигна своето насищане, а без националните държави и тяхната роля да противодействат регионално на тероризма нещата не могат да бъдат решени, каза още експертът.