Павлова: Сигурност и безопасност във всички измерения, това е приоритетът за Европа
Секция: ПОЛИТИКА
23 Май 2017 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Павлова: Сигурност и безопасност във всички измерения, това е приоритетът за Европа

/КРОСС/ Министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова изказа своите дълбоки съболезнования на близките на загиналите в Манчестър и пострадалите, както и към целия народ на Обединеното кралство. По думите й това варварски акт, акт на насилие и тероризъм, „особено когато говорим за една зала, пълна с деца и млади хора, не можем повече от всякога да не сме съпричастни и единни в борбата с тероризма и това трябва да ни обедини".

„Този тежък инцидент, с който се сблъсква Европа, приоритетът сигурност и безопасност във всичките му измерения и в търсене на единната ни не само позиция, но и мерките в цяла Европа трябва да бъдат намерени стъпките, по които да вървим напред и да намерим начина, по който да се минимизира по възможност и радикализма от една страна, и да се намерят най-добрите решения в тази област", коментира Павлова пред БНТ.

Лиляна Павлова обясни още какви са основните приоритети на предстоящото българско председателство на ЕС.

„С нашите партньори от Естония и Австрия трябва да завършим разговора по това кои да са основните приоритети, а те са в четири области, като на първо място е сигурността, миграцията и правосъдието.

Вторият приоритет е заетост, работни места и растеж - важна тема в европейския дневен ред.

Третият приоритет е социалното включване и интеграция, подкрепа на хората в неравностойно положение, наред с мерките за образование, наука и растеж.

Не на последно място е и приоритетът, свързан с Европа като глобален стратегически партньор и играч, уточни Павлова.

Тя каза още, че наред с приоритета миграция и антитероризъм България добавя и темата "Западни Балкани", защото ситуацията там е нажежена и трябва да се намерят всички възможни мерки и стратегии, с които този проблем да е в нашия дневен ред.