Ненков иска да предизвика дискусия за донорството
Секция: Здраве
23 Май 2017 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ненков иска да предизвика дискусия за донорството

/КРОСС/ Зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков иска да предизвика социален дебат за донорството у нас. Така той коментира и донякъде спорната си идея да бъдат изключвани апаратите на изпаднали в мозъчна смърт хора, чиито близки не желаят да дарят органите им.

„Областта на донорството се ползва с обществено доверие. Когато дойде време да се говори с близките на пострадал човек в голяма част от случаите хората безвъзмездно даряват органите на своя близък. Има обаче пропуски в закона. Например настъпването на мозъчна смърт, когато пациентът е на животоподдържаща апаратура, другите органи работят. Ако не се реализира донорската ситуация, този човек изпада в правен вакуум. В България решението за спиране на апаратурата се взима от близките. Няма закон, според който лекарят в реанимацията може да направи това", каза Ненков пред БНТ.

Той коментира и работата на Фонда за лечение на деца, като съобщи че ще бъде назначена работна група, която да работи в негова помощ.

„Но според правилника се изисква обществена поръчка, когато едно дете трябва да бъде финансирано, но пък обществена поръчка болницата трябва да направи за медицинските изделия, които са необходими за неговото лечение. Законът обаче не задължава това да го правят частните болници.

Екипът на министерството е решен Фондът да работи в полза на децата, не да им пречи. Ще има работна група, която ще промени правилника", обяви зам.-министърът на здравеопазването.