Посрещнаха Тръмп с протести в Палестина (видео)
Секция: СВЯТ
23 Май 2017 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посрещнаха Тръмп с протести в Палестина (видео)

/КРОСС/ Американският президент Доналд Тръмп провежда разговори с палестинския лидер Махмуд Абас във Витлеем в окупирания Западен бряг, съобщава АФП. Целта на срещата е да се намерят начини за подновяване на мирния процес между Израел и Палестина.

Тръмп пристигна в президентския дворец в града, който се намира само на около 20 минути с автомобил от окупирания Йерусалим, но ги разделя спорна израелска стена.

В понеделник Тръмп проведе разговори с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Палестинският президент посрещна Тръмп пред президентския дворец и двамата преминаха по червен килим до сградата. Преди да започнат разговорите Тръмп се ръкува с палестински официални представители, религиозни лидери и други.

Посещението на Тръмп в Израел и Палестина е част от първата му визита като президент в чужбина, която започна в Саудитска Арабия, където призова ислямските лидери да се борят с екстремизма.

Говорител на президентската охрана на палестинския лидер заяви, че срещата между Тръмп и Абас се очаква да продължи час и след това да дадат пресконференция.

Двамата ще обсъдят последното политическо развитие и двустранните отношения. Подновяването на мирните преговори с израелците също се очаква да бъде важна част от разговорите.

В същото време Тръмп беше посрещнат от протести. Не много далеч от двореца във Витлеем десетки палестинци протестираха в подкрепа на гладната стачка на затворници в израелски затвори, която продължава вече 37 дни.

Демонстрантите носеха снимки на затворници, които отказват да приемат храна и вода с искане за по-добри условия в затворите. Очаква се Абас да повдигне въпроса по време на разговорите с Тръмп.

Протестът до базиликата "Рождество Христово" е причината Тръмп да не посети свещеното място.

Група от около 70 протестиращи, предимно деца, на площад Manger настояват Тръмп да се намеси от името на палестинците за разрешаването на ситуацията с гладната стачка.

"Чуй, чуй Тръмп, затворниците няма да се пречупят", скандират демонстрантите.

От палестинското правителство обявиха, че искат Тръмп да се намеси и израелската страна да изпълни исканията на затворниците.

video:https://www.youtube.com/watch?v=2nAVgvL1gMI