До седмица ще оправят блока в Мездра, който протече
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Май 2017 15:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До седмица ще оправят блока в Мездра, който протече

/КРОСС/ Имаме уверение от страна на строителя, че в рамките на една седмица ще бъде изпълнена хидроизолацията на покрива, с което ще се преустановят течовете. Това каза заместник-министър Малина Крумова след извършване на проверка по изпълнение обновителните дейности по програмата за саниране на блок в град Мездра. Причина за проверката е сигнал за появил се теч, заради валежи, след започнали обновителни дейности на жилищната сграда.

Реконструкцията на блока ще приключи в рамките на сроковете, предвидени в договорите за изпълнение, информира заместник-министърът след разговор с представител на фирмата, изпълняваща строително-ремонтните дейности на блока. Заедно с кмета на града инж. Генади Събков Малина Крумова разговаря и с живущи в сградата. „Искаме да видим какви са реалните проблеми, къде са трудностите и какво може да се подобри при реализиране на обновителните дейности. С това съм се заела", подчерта Крумова.

Задължение на общините е да осъществяват контрола по изпълнение на проверките, категорична беше заместник-министърът и отбеляза, че при установяване на проблеми при изпълнението, те трябва да бъдат и отстранявани. Тя допълни, че веднъж седмично ще бъдат извършвани огледи на обекти както по постъпили сигнали, така и в търсене на добрите практики. „Добрите практики трябва да бъдат обменяни между общините. Ще направим всичко възможно това, което е хубаво, да бъде разпространено сред другите общини и обектите да се изпълняват по възможно най-добрия начин", отбеляза заместник-министърът.

„На фона на всички изпълнени и изпълняващи се в момента обекти, сигналите не са толкова много. Но ги има и ние сме длъжни да направим всичко възможно това да бъде предотвратено и да няма в последствие проблеми", поясни Крумова.

Тя изтъкна, че Националната програма за енергийна ефективност е шансът за стари блокове като този, който провери днес в Мездра, да удължат живота си, да постигнат съществени спестявания на електроенергия и топлоенергия, както и да се подобрят условията, в които живеят хората. Със сигурност тази програма трябва да продължи, заяви заместник-министър Крумова.

„Сдружението на собствениците тук ги е обединила идеята да си направят блока красив и той ще стане такъв. Компромиси с качеството няма да има", добави кметът на град Мездра инж. Събков след съвместно извършената проверка.