Честваме 24 май - най-светлият български празник
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2017 07:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честваме 24 май - най-светлият български празник

/КРОСС/ Днес е 24 май - празникът на светите братя Кирил и Методий, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Св. Св. Кирил и Методий са признати за светци в края на IX век. Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника има още през XII век.

Общият празник на Св. св. Кирил и Методий се чества от българската църква през вековете. Независимо от идеологии и политики, от Възраждането до днес това е най-светлият и най-голям български празник, изразяващ духовните стремежи на българите за църковна и духовна независимост, просвещение и национално въздигане.

24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, е празникът, който се чества от най-дълго време в историята ни - 165 години. По време на най-значимата си мисия - Моравската, солунските просветители обучават голям брой ученици. Сред тях са Климент, Сава, Горазд, Ангеларий и Наум.

Празникът на светите братя Кирил и Методий - създатели на славянската писменост - се чества като празник на училището за първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив. Инициативата е на Найден Геров. През 1857 година този празник започва редовно да се отбелязва в Пловдив, Цариград, Шумен и Лом.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн, познат на всеки българин с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химн на Св.св. Кирил и Методий" и включва 14 куплета, от които ние днес изпълняваме най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар, а по църковния литургичен календар този ден е на датата 11 май.

Празникът се чества и в редица европейски градове, а официална българска държавна делегация посещава Ватикана, където отдава почит на гроба на свети Кирил в църквата "Сан Клементе" в Рим.

Празнични церемонии и шествия ще има в цялата страна.

По традиция в столицата кметът на общината и министърът на образованието ще оглавят празничното шествие.

То ще тръгне в 10 ч. от Президентството и ще стигне до паметника на Св. св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

Официалната церемония там ще започне в 11 ч.

Ще бъде отслужен тържествен водосвет, а президентът Румен Радев ще отправи празнично приветствие.

Патриарх Неофит ще отслужи днес в храм-паметника "Св. Александър Невски" празничен молебен за благопреуспяване на учещите се и на всички деятели на просветата, науката и културата. След това литийното шествие ще се отправи към Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" за честванията на празника.