38% от пенсионерите ще получават минималните 200 лева
Секция: ИКОНОМИКА
23 Май 2017 17:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
38% от пенсионерите ще получават минималните 200 лева

/КРОСС/ Близо 38 процента от възрастните хора у нас ще получават минимална пенсия след 1 октомври тази година, съобщава БНР. Това ще стане, след като от тази дата минималната пенсия за стаж ще бъде повишена на 200 лева.

В резултат на увеличението на минималната пенсия за стаж на 180 лева от 1 юли 31,1% от възрастните ще получават минимална пенсия.

Реално увеличение ще получат 121 хиляди и то ще е от 0 до 11 процента. След втората стъпка на покачване на 200 лева, от октомври, увеличение ще получат още 132 хиляди възрастни с още 11 на сто.

В резултат на промяната ще се повишат размерите на останалите пенсии за трудова дейност, тези за инвалидност поради общо заболяване, поради трудова злополука, професионална болест и наследствените пенсии.

Двуетапното нарастване ще струва на бюджета още около сто милиона лева до края на тази година. Ще се покрие от очакваното преизпълнение на приходите от осигуровки, а през 2018-а ще трябва да се предвидят още 280 милиона лева.

Преди правителството да одобри промените и да ги внесе в Народното събрание, те ще бъдат консултирани в Националният съвет за тристранно сътрудничество.