Калоян Паргов: Човекът на знанието в България е подменен от едноизмерни субекти
Секция: ПОЛИТИКА
23 Май 2017 21:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Човекът на знанието в България е подменен от едноизмерни субекти

/КРОСС/ "Посрещаме 24 май в условията на криза на духовността, която все повече се задълбочава. На липса на хуманност в човешките отношения и на ширеща се неграмотност. Обезценява се мисията на учителя, на преподавателя, на учения, на създателя на художествени ценности". Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на среща с над 200 дейци на българската култура, образование и наука по случай 24 май, в НДК.

Приветствия отправиха председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и проф. Ваня Добрева.

Сред гостите на събитието, организирано от Софийския градски съвет на БСП, бяха акад. Стефан Воденичаров, акад. Георги Стоилов, акад. Васил Сгурев, бившият министър на културата Георги Йорданов, Анжел Вагенщайн, проф. Искра Баева, проф. Георги Костов, проф. Пламен Джуров, Кольо Георгиев, Явор Димитров, Петко Горанов, Илия Костов, Георги Стоянов, Поли Паскова, Петя Буюклиева и други.

Според Паргов, след 27 години на псевдореформи, човекът на знанието в България губи своето основно място в обществото и е подменен от едноизмерни субекти, неспособни да съхранят и да продължат да изграждат онази държава, която академик Дмитрий Лихачов нарече с право Държава на духа.

"Няма как да очакваме, че българската култура ще се развива, ако тя продължи да бъде изцяло зависима от свободния пазар. Българската литература, българският театър, изобразително изкуство, кино, музика, журналистика изискват специални грижи от страна на държавата. Това предполага огромен пакет от политики.", каза още Калоян Паргов.

Лидерът на БСП - София завърши словото си пред културните дейци с цитат от творбата на Стефан Продев "За учителя - с любов":

"Шапки долу!

За БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ.

За страдалеца. За човека, който създава човеци.

Шапки долу!

За твореца на знания. За онзи, който учи България да чете, да мисли, да търси. За нашия татко Песталоци.

Шапки долу!

За носителя и пазителя на духа. За великия слуга на народа. За единствения вълшебник измежду нас.

Шапки долу!".