Честванията на 24 май достигнаха Канада
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2017 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честванията на 24 май достигнаха Канада

/КРОСС/ Честванията по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост ще достигнат чак до далечна Канада.

Българите в страната ще отбележат празника с разнообразни инициативи, съобщава БНР. Чествания под формата на концерти, фестивали и тържества са организирани в рамките на две седмици във всички градове с по-големи български общности.

Отбелязването на празника започна още в средата на месеца във Ванкувър с приключване на учебната година в училището „Св. Св. Кирил и Методий", последвано от концерт на български музиканти на 20 май.

Ден по-късно честванията продължиха в Македонско-българския източноправославен храм „Св. Св. Кирил и Методий" в Торонто с отбелязване на патронния празник на църквата и края на учебната година за учениците в неделното училище.

По повод празника на българската писменост, за първа година в града се организира Асамблея на творчеството на българските деца в Торонто. Инициатор на събитието е Центърът за българско образование и култура „Родолюбие". В инициативата с музикални изпълнения, картини и рецитал се включиха десетки деца от района на Торонто. Десислава Атанасова, консул на Генералното консулство на Република България в Торонто, посочи на официалното откриване на асамблеята:
„Инициативата се провежда в навечерието на най-хубавия български празник - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Искрено се надявам тази асамблея да се превърне в ежегоден, традиционен творчески форум на изява на децата в Торонто".

Друго събитие в рамките на честванията в Торонто бе Детският фестивал на изкуствата на тема „Български народни приказки". С рисунки по мотиви на български приказки участваха не само български деца, но и представители на румънската, гръцката и руската общности в града.

Всички български училища в Канада отбелязват края на учебната година с тържества през почивните дни, посветени на празника на българската писменост. Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий" в Монреал отбелязва патронния си празник с концерт на 28 май. За 27 май е насрочено тържеството и на училището „Томкън" в окръг Торонто.

По повод Деня на българската просвета и култура Канадско-българската фондация за култура и наследство организира лекция на тема „Приносът на българската култура и религия в световната история". Специални гост-лектори на събитието на 26 май са проф. Дамян Попхристов и Йорданка Хаджийска.