Боил Банов: В културата всичко е важно, всичко е приоритет
Секция: КУЛТУРА
24 Май 2017 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боил Банов: В културата всичко е важно, всичко е приоритет

/КРОСС/ Държа да кача на онлайн излъчване на всички конкурси в сферата на културата, за да се знае кой какви насоки за развитие защитава и кой каква визия има, за да се проведат прозрачно, ясно и видимо за всички. Това каза в предаването "Преди всички" по БНР министърът на културата Боил Банов.

Той съобщи, че в момента са в ход юридически консултации, за да се изясни дали и настоящите конкурси могат да преминат в онлайн режим.

„До голяма степен сме готови с процедурата за избор на културни събития по време на българското предсетдателство на Събета на ЕС", обясни Банов.

Предстои да започнат няколко проектни инициативи за кандидатстване и чрез комисия да бъдат избрани онези, които ще бъдат реализирани през следващата година, допълнли той. Сред сферите с належащи законодателни промени министърът на културата открои меценатството и паметниците на културата. Ако искаме да опазваме паметниците на културата, трябва да направим закона адекватен и европейски, изтъкна той:

„В този закон трябва да има много по-тежки санкции, много по-сериозни. Но трябва да има и много по-сериозни права и възможности за собствениците на такива имоти, защото поддръжката и инвестицията в тях е в пъти по-голяма, отколкото на обикновените сгради. И няма как да има такива тежки и изисквания и да не им се подава ръка - дали през фондове, през безлихвени заеми, през махане на такса смет и т.н. В европейските практики има много добри неща. Ние сме взели практиката по отношение на рестрикцията. Чудесно! Ще я спазваме докрай. Даже ще направим още рестриктивни мерки за тези, които не спазват закона, но трябва да има насреща и подкрепа от държавата.

20 млн. лева ще бъдат отредени за Европейската столица на културата Пловдив, заяви Боил Банов.

Относно финансирането на театрите и заявката на предшественика му Рашко Младенов за промяна на механизма на финансирането им, Боил Банов подчерта, че ако в гилдията се стигне до широк консенсус, ще има промени:

„Ще направим така необходимото нашата гилдия да открие и предложи добрите насоки по промяна на методиката за финансиране на театрите".

По отношение на Националната филмотека е изготвен вариант за субсидиране, който ще разреши проблемите на културната институция, стана ясно още от интервюто.

„В защита на децата се преминава към нови платформи в аудиовизията и в защита на съдържанието. Това е ключът. Министрите на културата приеха такава промяна в директивата, която се надяваме да доведе до по-голяма защита от зловредни, принуждаващи към насилие послания", коментира още министърът.

Банов увери и че България ще се включи в този дебат на всички нива.

„В сектор „Култура" всичко е важно, всичко е приоритет. Познавам цялата картина. Не мога да си позволя да приоритизирам едно пред друго", обобщи Банов.