МВФ: Банковата система в България е стабилна
Секция: ИКОНОМИКА
24 Май 2017 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВФ: Банковата система в България е стабилна

/КРОСС/ Банковата и финансовата система на България е стабилна. Това е оценката на Международния валутен фонд, която се изразява в съобщение, разпространено от Българската народна банка. Финансовата институция обсъди и одобри „Оценката на стабилността на финансовата система в България".

Докладът предизвика интерес в Изпълнителния съвет и по време на дискусията, която бе общо положителна за страната ни. Позиция са изразили 21 от 24-те директори на фонда. Те са поздравили българските институции за стъпките, които са предприети за възстановяване на доверието в банковата система след 2014 г. и подкрепиха продължаване на усилията за укрепване на финансовия сектор.

ЕЦБ и ЕК отделно са представили коментари в подкрепа на изводите и препоръките от доклада в областта на банковия сектор.

В документа МВФ оценява текущото състояние на банковия сектор и на мерките на БНБ за реформиране на реформиране и развитие на банковия надзор и изграждането на рамка за управление на кризи в банковия сектор, и очертават насоки за последващи действия в съответните области.

„Финансовата система на България през последните години показа устойчивост на шокове, въпреки затварянето през 2014 г. на четвъртата по големина банка в резултат на измами и вътрешни злоупотреби", се казва в съобщението на МВФ.

Тогава случаят повдигна въпроси относно жизнеспособността и на други банки, някои от които претърпяха отлив на депозити, и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор, продължава оценката.

С цел възстановяване на доверието властите, освен искането за извършване на оценката по Програмата за оценка на финансовия сектор, проведоха преглед на качеството на активите на банките и небанковите финансови институции, предприеха реформи в банковия надзор и въведоха нова функция по преструктуриране на кредитни институции. Банковата система се стабилизира след затварянето на банката през 2014 г., благодарение на започнатите реформи и наличието на значителни капиталови и ликвидни буфери.

Прегледът на качеството на активите през 2016 г. осигури задълбочена оценка на практиките на банките за определяне на обезценките, качеството на кредитните данни, и процесите за оценка на обезпеченията. На ниво банкова система следва да бъдат намалени необслужваните кредити, а някои банки, за които прегледът установи необходимост, следва да изпълнят съответните капиталови планове.

Постигнат е напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси. Рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за осигуряване на възможност за ликвидна подкрепа от страна на централната банка, пише още в документа.