"Влакът на буквите" тръгна за 24 май
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Май 2017 10:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Влакът на буквите" тръгна за 24 май

/КРОСС/ БДЖ за първи път отбелязва Деня на българската просвета, култура и писменост с "Влакът на буквите".

130 ученици и преподаватели, избрани със съдействието на инспекторатите по образованието, са специалните гости в композицията.

"Влакът на буквите" е теглен от любимия на всички най-мощен парен локомотив в Европа Баба Меца.

За първи път гости на най-светлия български празник на грамотността са и ученици-бежанци, които се интегрират именно чрез редовното посещение на български училища. Сред наградените деца са и ромски ученици, които вярват в силата на образованието.

В 10:20 ч. на първи коловоз на Централна гара София ще започне празник под звуците на духовия оркестър на Столична община, която дари музикалната програма на "Влакът на буквите". Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов подписа участието на Софийския духов оркестър към общински културен институт "Искър" с диригент Юли Дамянов и на детския танцов ансамбъл "Зравец" към дом на културата "Средец", с ръководител Георги Стоянов. За първи път в произведенията, изпълнени от оркестъра, ще акомпанират железничарски свирки и дори и свирката на локомотива Баба Меца.

В състава на влака се включва и вагонът "Трака-трак книжарница", в която книжарници "Хеликон" подготвят награди за всички деца, които отговорят вярно на техните викторини, както и специален набор книжки за децата-бежанци, които тепърва овладяват българското писмо.
Поради огромният интерес от любителите на пътуването с парна тяга, извън предварителния план, към състава са добавени още четири пътнически вагона и така хората, успели да си купят билети за "Влакът на буквите" ще бъдат преки участници в празника, посветен на най-младите лидери на България.

С пристигането на гарата в Банкя, децата ще бъдат посрещнати от други ученици със своя програма. Сред тях са и два детски ромски оркестъра и със слизането си, танцьорите от влака ще играят каквото ритъмът им подскаже, децата оркестранти от Велико Търново ще се влеят в местната програма и като опитни музиканти ще подкрепят малчуганите-ромчета и техните тромпети.

Междувременно към Пловдив вече пътува композицията "Тракийски романс", теглен от парния локомотив 05.01 - най-бързият парен локомотив, който някога сме притежавали и който развива 120 км/ч. Наречен е още "Пловдивския влак", защото е работел по трасето Пловдив-Бургас.

Влакът потегли в 9 часа от Централна гара София. В състава на влака е включен и вече традиционният музей на колела - личният вагон на цар Борис ІІІ от композицията "Корона експрес". Цената за двупосочен билет е 59 лева, а за еднопосочен - 39 лв.

С пристигането си в Пловдив, влакът се подготвя за отпътуване по направление Пловдив-Хисаря-Пловдив, с цена на двупосочен билет от 28 лв. Към Хисаря композицията ще тръгне в 13:00 ч. Връщането от Пловдив за София ще е в 18:00 ч.

Всички деца до 7-годишна възраст пътуват безплатно, седящи в скута на родителите и срещу представяне на копие от акт за раждане.

За времето на цялото пътуване, огнярят ще хвърли с лопатата в горивната камера около 10 тона въглища!
Всички пътници в атракционните влакове на БДЖ получават и специални тематични подаръци.