Разсекретяването на стенограмата за КТБ щяло да бъде пагубно за президентската институция според Плевнелиев
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2017 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Разсекретяването на стенограмата за КТБ щяло да бъде пагубно за президентската институция според Плевнелиев

/КРОСС/ Разсекретяването на стенограмата от срещата за КТБ ще съсипе президентската институция. Така смята доскорошният президент Росен Плевнелиев. Както е известно въпросната среща се състоя през 2014 г. с участието на всички висши държавни политици по това време. Заради неяснотата около фалита на банката, настоящият държавен глава Румен Радев предложи въпросната стенограма да бъде разескретена, като дори е отправил запитване до участниците в срещата дали са съгласни това да стане.
Позиция за изваждане на бял свят на случилото се на тази среща застъпи и премиерът Бойко Борисов.

Не на подобна позиция обаче е Плевнелиев.

„Аз лично не съм получил писмо, но смятам, че това ще е груба грешка на президента Радев. Ще се съсипе президентската институция като място за честен, мъжки разговор. Всички, които ще събира Радев, ще отиват с нагласата, че ги снимат камери", обяви Плевнелиев пред „24 часа".

„Ситуацията е като с референдума на Слави. Той бе очевидно противоконституционен и незаконен, но никой друг освен мен не се осмели да каже не. Ако не бях го направил, сега Динко с АТВ-то от Ямбол можеше да е полицейски шеф. Мен не ме е страх от нещата, които са се говорили. Напротив, аз ще изляза герой от този разговор, но ценното му беше, че всички участници в заседанието бяха пределно откровени - шефът на БНБ и политиците.

Страх ме е, че някои техни думи ще бъдат извадени от контекста на една двучасова среща", каза президентът до 2016 г.

Той потвърди, че неведнъж е отказвал разсекретяването на въпросната стенограма.

„Отказвал съм 55 искания за достъп до информация - вярно със сериозни аргументи. Ако сега Радев го направи, ще съсипе институцията. Каквото и да са разказвали тогава участниците, важното е, че се взе решение, което успокои народа - защото срещата бе във време, когато българите се редяха на опашки да си теглят парите от банките.

Ако Радев я разсекрети, президентската институция ще престане да бъде фактор.Борил съм се за това и не допуснах тайните разговори - за тероризъм, за заплахи за сигурността, за банки да изтичат по разни сайтове, извадени от контекста им. Искам да бъда разбран правилно - аз не съм против публичността, но трябва да има място за отговорни, честни и откровени разговори и това място е президентската институция. Затова съм се борил и няма да отстъпя, особено в този случай, където се видя колко прави сме били. Защото България се успокои и се запази стабилността на банковите институции. Аз нямам какво да крия - ако се разсекрети сега стенограмата, аз ще бъда в най-добра светлина. Но от тук насетне, който идва да води разговор при президента, ще повтаря опорни точки като пред камера и няма да има откровеността, която е нужна за отговорни решения, завърши бившият държавен глава", смята Плевнелиев.