Варна с най-многолюдното шествие за празника, 15 000 души отбелязаха 24 май
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Май 2017 14:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Варна с най-многолюдното шествие за празника, 15 000 души отбелязаха 24 май

/КРОСС/ Най-многолюдното шествие по случай 24 май беше във Варна. В него взеха участие над 15 хиляди ученици, студенти и дейци на културата, предава БНР.

Над 60 блока общински, държавни и частни училища преминаха по улиците на града облечени официално. Имаше и много мажоретни състави, както и много деца от детските градини, които също бяха облечени по подобаващ начин от своите учители. Заслужени аплодисменти предизвикаха и висшите учебни заведения.

Шествието беше поведено от средно училище "Кирил и Методий", което по традиция повежда парада на днешния ден. През тази година то е носител на престижна награда, която получиха и много учители, както и ученици. Ученик на годината стана Виктор Мирев от 12 клас от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

По-рано кметът на града Иван Портних съобщи, че Варна ще има ново училище, тъй като вече приключва проектирането на новата сграда за математическата гимназия. Към края си е и проектът за нова сграда на регионалната библиотека "Пенчо Славейков" - една мечта, която е на път да се изпълни след дълги години чакане.

В Пловдив тържествата за 24 май са под мотото "Заедно", с което градът вече е разпознаваем като домакин на инициативата Европейска столица на културата през 2019 г. Празничното шествие потегли от хуманитарната гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" и премина по централната пешеходна улица, аплодирано от хиляди пловдивчани. За първи път тази година по маршрута на шествието бяха разположени няколко сцени с програма. На последната, издигната на площад "Централен", всички присъстващи запяха "Върви, народе възродени" заедно с представителните пловдивски хорове. Преди празничното шествие в актовата зала на Хуманитарната гимназия, където за първи път през 1851 година по идея на Найден Геров е отбелязан празникът в прослава на Светите братя, бяха отличени учители и директори. Прозвучаха и техните пожелания.

Носителите на наградата "Стара Загора" издигнаха националния флаг пред сградата на Общината в града. Празничното шествие поведоха представители на местната власт и културния елит в града, сред които беше и старозагорският митрополит Киприян.

В столицата също се събраха хиляди. Сред тях обаче имаше и множество официални лица. Шествието тръгна от президентството и стигна до паметника на Светите братя пред Народната библиотека, кръстена на тях. Там тържествени слова изнесоха президентът Румен Радев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.