Калоян Паргов: Длъжни сме да пазим авторитета на българския учител
Секция: ПОЛИТИКА
24 Май 2017 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов: Длъжни сме да пазим авторитета на българския учител

/КРОСС/ Заради нашето бъдеще всички сме длъжни да пазим авторитета на българския учител. Това каза председателят на БСП - София Калоян Паргов, който участва в официалното честване по повод Деня на просветата и културата и на славянската писменост 24 май. Лидерът на столичните социалисти, заедно с председателя на БСП Корнелия Нинова, с депутатите от София от групата на "БСП за България" и с общински съветници от групата на БСП "Лява България", се включи в шествието за празника, което тръгна от президентството и стигна до Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Там всички присъстваха на тържествения водосвет за 24 май.

"Заплатите не са единственият и най-голям проблем на българските учители. Запазването на авторитета, на статута им, както и отношението към учебния процес са сред големите предизвикателства днес, коментира Калоян Паргов, който е заместник-председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет. - Случаите на агресия сред децата в училищата в последно време изкарват на преден план сериозни проблеми. Но противопоставянето на родители срещу учители е напълно ненужно, то е пагубно за бъдещето на децата ни. Решението е в диалога, в конструктивната дискусия, която ще открие пътищата за справянето с проблема. Затова ние, от Градския съвет на БСП в София, планираме да организираме и да проведем кръгла маса с участието на педагози, психолози, родители, синдикати, представители на институциите - на Министерство на образованието, на регианалното управление по образование в София, на Дирекция "Образование" към Столична община, за да обсъдим ситуацията и да намерим пътища за разрешаване на проблемите в този сектор. Подобна дискусия е крайно наложителна, тъй като се вижда, че липсва диалог и разбиране между страните".

Калоян Паргов добави, че българското общество няма нужда от култура на пазарен принцип, а от ясна държавна политика в тази област. "Във все по-бездуховното време, в което живеем, празниците като 24 май са изключително важни, каза още той. - Те пазят българския дух и го предават на новите поколения".