Властта реагира на думите на Путин за светите братя
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2017 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Властта реагира на думите на Путин за светите братя

/КРОСС/ Български политици реагираха на думите на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонска земя. Путин каза това вчера, в словото си, с което приветства македонския си колега Георге Иванов, получил в Москва наградата от Международния фонд за единство на православните народи на името на бившия патриарх Алексей Втори.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че това не е европейски подход. "Важното е, че близо 300 милиона четат и пишат на кирилица, и обогатяват европейската култура, и няма значение откъде са минали просветителите", каза Борисов, цитиран от БНТ.

Външният министър Екатерина Захариева подчерта във Фейсбук, че създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава и неслучайно владетелят Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил-Покръстител.

Захариева припомня и думи на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, който заявява преди пет години, че книжната грамотност в Русия е пренесена от българите.