Нанков: Тол системата ще бъде факт в обозрими срокове
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2017 09:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нанков: Тол системата ще бъде факт в обозрими срокове

"За да спечелим войната по пътищата, трябва да спечелим войната с тол системата". Това заяви по БНТ регионалният министър Николай Нанков. "Целта е да имаме един безопасен, сигурен и самофинансиращ се сектор в инфраструктурното изграждане на нашата страна", уточни Нанков.

Той заяви, че тол системата от година и половина буксува заради постоянните жалби.

„Получихме 6 оферти и 3 жалби съобразно тях наложихме временна мярка за спиране на обществената поръчка законосъобразно. Предметът на жалбите е сходен, решението на съда е, че жалбите не са обосновани, процесът умишлено се саботира. 2 от компаниите са с опит в изграждането на тези системи. Удължихме срока за подаване на оферти с 24 часа, срокът не е кратък, след като фирмите имат време да пускат едновременно и жалби и оферти", заяви Нанков и допълни, че процедурата е на финалната си права.

Най-натоварени ще са амортизираните тежки превозни средства, които замърсяват най-много. Сегашните винетки се заменят с електронни за лекотоварни автомобилни. Тарифата ще се изготви в последствие, като се предвижда да не се превишават сегашните стойностни. Тол таксите ще се определят на база километри и тежест на автомобила според европейските норми. В България цените са едни от най-ниските спрямо съседните държави.