Икономист: Няма да има инфлация и скок на цените, ако България влезе в Еврозоната
Секция: ИКОНОМИКА
25 Май 2017 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Икономист: Няма да има инфлация и скок на цените, ако България влезе в Еврозоната

/КРОСС/ "Няма да има инфлация и повишение на цените, ако България влезе в Еврозоната и приеме еврото". Това коментира за Радио „Фокус" икономистът Красен Станчев. По думите му цените у нас дори ще се понижат, защото конкуренцията ще се увеличи.

Според Станчев в българската икономика има редица проблеми, които трябва да бъдат решени по пътя към Еврозоната. „В момента съотношението на българските цени към европейските и на българските доходи към европейските е относително неизгодно. Цените са някъде около 55% от равнището на средноевропейските, а пък доходите са около 50%, т.е. цените са така или иначе малко по-високи поради вътрешни проблеми. Ниските доходи не са проблем, тъй като България е страната, където доходите растат най-бързо в ЕС. Това се забелязва още през 2004 година и това са реални доходи, според статистката на ЕС и на Евростат. Онова, което е проблем, е закостенялостта на пазара на труда. Това ще пречи на изравняването на позициите и на конкурентните предимства на българската икономика с европейската и специално тази в Еврозоната. В тази насока има много лоши идеи за промени в Кодекса на труда, които допълнително закостеняват пазара на труда и ще намалят равнищата на заетост", каза още Красен Станчев.

Той допълни, че вътрешнополитическите проблеми у нас са по-голямата пречка по пътя на България към „чакалнята", а след това и приемането на еврото. "Отлагането или забавянето на процеса не е проблем", допълни икономистът.