НСИ: Чувствително повишение на оборота в сектор „Радио- и телевизионна дейност" - 7.7%
Секция: ИКОНОМИКА
25 Май 2017 11:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Чувствително повишение на оборота в сектор „Радио- и телевизионна дейност" - 7.7%

/КРОСС/ Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи", „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и „Други бизнес услуги".

Тримесечни изменения

По предварителни данни през първото тримесечие на 2017 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, се увеличава с 2.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 година. Най-висок ръст е регистриран при „Сухопътен транспорт" - с 3.3%. Намаление се наблюдава при дейностите „Воден транспорт" и „Въздушен транспорт", съответно с 6.7 и с 2.8%.

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 0.4% спрямо четвъртото тримесечие на 2016 година. Най-голямо увеличение е отчетено при „Радио- и телевизионна дейност" - със 7.7%. Най-значителен спад е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (17.5%) и „Издателска дейност" (11.1%).

При всички дейности в състава на Други бизнес услуги се наблюдава нарастване на индекса на оборота спрямо предходното тримесечие, като то е най-голямо при „Други професионални дейности" (10.5%), „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" (8.7%) и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" (7.3%).

Годишни изменения

През първото тримесечие на 2017 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" нараства с 4.3% в сравнение със същото тримесечие на 2016 година. Най-висок е ръстът при дейностите „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 9.8%, и „Пощенски и куриерски услуги" - със 7.6%. Намаление се наблюдава при „Въздушен транспорт" и „Воден транспорт", съответно с 18.8 и с 6.1%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 3.7% по-висок в сравнение с първото тримесечие на 2016 година. Нарастване на индекса на оборота има при почти всички дейности, като най-съществен е ръстът при „Радио- и телевизионна дейност" - с 18.2%, и „Информационни услуги" - с 12.7%. Спад се наблюдава при „Издателска дейност" (8.8%) и „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (6.7%).

При Други бизнес услуги най-голямо увеличение спрямо първото тримесечие на 2016 г. е регистрирано при „Дейности по наемане и предоставяне на работна сила" (20.9%) и „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации" (20.5%). Спад се наблюдава единствено при „Рекламна дейност и проучване на пазари" - с 3.5%.

Методологични бележки

Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред и е особено подходящо за дългосрочни сравнения на данните.
Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в тримесечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в тримесечията, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности (например наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на оборота в някои дейности).
Методологията на тримесечното наблюдение, както и данни за периода 2015 - 2017 г., могат да се намерят на сайта на НСИ в рубрика „Бизнес статистика": http://www.nsi.bg/bg/content/956/тримесечни-данни.