Турски офицери търсят убежище в Германия
Секция: СВЯТ
25 Май 2017 20:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турски офицери търсят убежище в Германия

/КРОСС/ Двама офицери от турската армия, издирвани от Анкара във връзка с опита за държавен преврат от лятото на 2016 г., са избягали в Германия и са кандидатствали за убежище. Съгласно информация на баварския вестник Die Süddeutsche Zeitung става въпрос за полковник и подполковник, които са кацнали на международното летище във Франкфурт на Майн от гръцкия Ираклион на 12 май. При проверката германската полиция е установила, че двамата притежават фалшиви документи. Те са били придружени от още двама подофицери и съпругата на един от войниците, предава Фокус.

Според управляващите в Анкара двамата офицери са изиграли значителна роля в неуспешния преврат от юли 2016 г. Като възпитаници на престижна военна академия в столицата те са били осведомени за заговора срещу правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Според вестник Bild, съобщил първи за случая, двамата офицери са с чин на генерал, а молбите им за убежище са предизвикали сериозно безпокойство в Берлин, който от месеци насам е в обтегнати отношения с Анкара.

Турското правителство многократно протестира, настоявайки, че Германия предоставя защита на бивши дипломати и военни, за които Анкара твърди, че са последователи на движението на проповедника Фетхуллах Гюлен (ФЕТО). Предоставянето на политически статут на закрила на двамата офицери би могло да изостри допълнително конфликта с Турция, опасяват се представители на правителствените кръгове в Берлин.