Затвориха незаконен развъдник за кучета край Варна
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Май 2017 21:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Затвориха незаконен развъдник за кучета край Варна

/КРОСС/ Властите затвориха незаконен развъдник за кучета край Варна. Домашни любимци от елитни породи са отглеждани в крайна мизерия и продавани нелегално у нас и в чужбина, съобщава bTV.

В къща в труднодостъпен район край село Звездица от години работи развъдникът на кошмарите. Кучетата са гледани в мизерни условия, някои с амалтретирани, има и болни.

„С възпалени очи са, лапите на някои са в кръв, газят в урина и фекалии, нямат вода, нямат храна", заяви д-р Мариета Станкова.

Има случаи, в които малки болни кученца са хвърляни живи на прасетата. Режели са им ушите и пръстите без упойка, с клещи, разказа евродепутатът Емил Радев.

Природозащитници многократно подавали сигнали в институции.

На два адреса са открити 67 животни. Собственикът и търговец Веселин Лефтеров развивал дейността от години. Месечната му печалба по предварителни данни е десетки хиляди левове, а извършваните проверки не отчитали нарушения.

„Лицето е действало с голяма степен на конспиративност и същевременно може би е имало някакви взаимоотношения с някои от органите", каза Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна.

Кучетата са продавани чрез интернет сайтове, с фалшиви документи за произход и здравословно състояние. Така минавали и границата, някои стигнали чак до Франция. Приходите получавали фирми, регистрирани на клошари. По подобни случаи би трябвало да работи зоополицията.

„Всеки един такъв случай първо прокарва практика в тези разследвания и второ показва къде има слабости и къде трябва да се предприемат организационни и законодателни промени", заяви главният секретар на МВР Младен Маринов.

Засега разследването е за избягване на данъчни задължения, използване на неистински документи, предстои разследване и за нехуманно отношение към животни.