Президентът е на аудиенция при папата
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2017 07:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът е на аудиенция при папата

/КРОСС/ Тази сутрин президентът Румен Радев ще разговаря на четири очи с папа Франциск. По-късно ще има и разширена аудиенция за българската делегация, съобщава bTV.

При светия отец ще влязат президентът, съпругата му - Десислава Генчева, тримата министри - Екатерина Захариева, Красимир Каракачанов и Боил Банов, както и директорът на Националната библиотека - доц. Красимира Александрова, и ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Президентът носи на папата икона на Св.Св. Кирил и Методий, специално изографисана за повода, мускалче с розово масло и теологическа книга. Държавният глава ще поднесе венци на паметника на светите братя Кирил и Методий и на паметника на Иван Вазов в Рим.

В програмата по традиция е включено посещение на базиликата Сан Клементе и гроба на Св.Кирил и базиликата Санта Мария Маджоре където през девети век папа Адриан II благославя българската азбука.

Българската делегация ще посети и храма Св. Павел ала Регола, предоставен на православната църковна община в Рим. Църквата е с огромно значение , защото е изградена около дома на апостол Павел.

По думите на посланика ни във Ватикана папа Адриан Втори се е застъпил за каузата на Солунските братя, за да не изпусне българите, а оттам и славяните. България по това време е трета сила в света между Римската империя и Византия. Вероятно затова папа Адриан Втори е взел мъдрото решение да освети техните книги на български език и до голяма степен на това дължим факта, че писмеността ни се е запазила. Иначе тя е могла да загине като други писмености, които са създавани на някои от славянските езици.

Всяка година по традиция веднага след българската делегация на аудиенция влиза и македонската. Същото се случва и с молебена на гроба на свети Кирил Философ в Рим.

Тържественото отбелязване на датата се превръща в надпревара за западните ни съседи. Тази година обаче надпреварата ескалира с изявлението на руския президент Владимир Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи.