Юпитер изненада учените
Секция: Наука
26 Май 2017 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юпитер изненада учените

/КРОСС/ Атмосферата на Юпитер се състои от огромни циклони и реки от амоняк, извиращи от голяма дълбочина. Това разкриха първите научни резултати от мисията „Джуно" на НАСА, цитирани от Ройтерс.

Заснетите циклони над северния и южния полюс на Юпитер са с диаметър от 1400 км. Освен очаквания хомогенен микс от газове, в атмосферата на планетата са регистрирани и други съставки. Учените са очаквали, че Юпитер, която е 11 пъти в диаметър по-голяма от Земята, ще бъде сравнително еднаква под облаците, но всъщност се оказало обратното, казва Скот Болтън, главен изследовател в мисията "Джуно" в института на Сан Антонио, САЩ.

"Разкритията ни карат да преосмислим начина на функциониране на газовите гиганти. И то не само в нашата система, но и в цялата галактика и Вселена. В други системи също има газови гиганти, понякога много пъти по-големи от Юпитер. За първи път видяхме отблизо Юпитер и разбираме, че много от идеите ни са неправилни и вероятно наивни. Нещата са много сложни."

Като слънцето, газовият гигант е в по-голямата си част съставен от водород и хелий, но има и въглерод, азот, кислород и други елементи, както и органични вещества и газове. Учените се надяват, че изучаването на развитието на Юпитер ще хвърли светлина за това как Земята, и вероятно други планети, са се сдобили с необходимите за живот съставки.