Започва срещата на върха на Г-7
Секция: СВЯТ
26 Май 2017 08:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започва срещата на върха на Г-7

/КРОСС/ Днес и утре в град Таормина на остров Сицилия ще се проведе срещата на върха на Г-7. Мерките за сигурност са уникални и засягат не само района на събитието, но и целия остров. Той е с площ над 25 000 квадратни километра и с население около 5 милиона души, предава БНР.

Таормина - известен като перлата на Йонийско море, е с древна история и е за първи път домакин на най-висшия форум на срещите от Г-7. Ветеран е германският канцлер Ангела Меркел, чието присъствие датира от 2006 година.

Първо участие е за италианския премиер Паоло Джентилони, за британската му колега Тереза Мей, за френския президент Еманюел Макрон и този на САЩ Доналд Тръмп. Премиерите на Япония и Канада Шиндзо Абе и Джъстин Трюдо вече имат участия.

Отношенията между Запада и Русия ще бъдат една от обсъжданите теми в италианския град Таормина. Въпросът за санкциите е бил повдигнат и по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел вчера. Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е решил каква е позицията му за санкциите, наложени от Америка и Европа, на Русия. Това заяви директорът на американския Национален икономически съвет Гари Кон, който придружава Тръмп на срещата на Г-7 в Италия, цитиран от ТАСС.

От страна на Европейския съюз, на разговорите ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и този на Европейския съвет Доналд Туск. Отделно има към 2000 делегати и още толкова акредитирани журналисти.

Срещите ще се състоят в суперлуксозния хотел "Сан Доменико", които започват днес по обед. Темите засягат енергетиката, климата, сигурността, бежанците, културното развитие. На античния театър Филхармонията на Миланската скала ще изнесе концерт за участниците в събитието тази вечер. Следва прием при президента на Италия Серджо Матарела в хотел "Тимко". Работата на Г-7 приключва утре следобед. Очакват се протестни шествия.