Тереза Мей е действала незаконно по отношение на бежанци в Кипър
Секция: СВЯТ
26 Май 2017 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тереза Мей е действала незаконно по отношение на бежанци в Кипър

/КРОСС/ С единодушно решение в четвъртък Апелативният съд на Великобритания се произнесе, че премиерът Тереза Мей, в качеството си на вътрешен министър, е действала незаконно по отношение на бежанци, блокирани в една от двете нейни военновъздушни база в Кипър от 1998 г. досега. Решението слага край на продължаващата повече от 18 години драма, предава БНР.

Ищци по делото са 6 семейства, които са част от група от 75 бежанци от Ирак, Судан, Етиопия и Сирия, спасени от водите на Средиземно море през октомври 1998 г. Оттогава те живеят в неблагоприятни условия във временни постройки на територията на суверенната британска военно-въздушна база "Декелия" в Кипър, попадайки в "правен вакуум".

Правителството на Обединеното кралство последователно отрича правна отговорност за тези семейства. С решение от ноември 2014 г. тогавашният вътрешен министър Тереза Мей им отказва достъп до Великобритания, като заявява, че международната конвенция за бежанците не се прилага в случая на британските суверенни бази. Апелативният съд разпореди, че тя се прилага и настоящият вътрешен министър спешно трябва да преразгледа отказа за достъп до страната.

Спорът между Кипър и Великобритания коя от двете страни трябва да поеме отговорност за бежанците, попаднали на територията на британските бази, и къде те трябва да поискат убежище, възникна и през октомври 2015 г. Тогава над 100 сирийци и палестинци бяха спасени край бреговете на Кипър в района на британската военно-въздушна база "Акротири" и настанени в базата "Декелия". След близо месец много от тях поискаха убежище в Кипър след ултиматум от Великобритания, че в противен случай ще бъдат депортирани обратно в Ливан, откъдето идват.