Документален филм на БНТ разказва за освобождаването на българските медици в Либия
Секция: КУЛТУРА
26 Май 2017 11:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Документален филм на БНТ разказва за освобождаването на българските медици в Либия

/КРОСС/ Десет години по-късно Сесилия Атиас изпраща писмо на медицинските сестри по екипа на обществената медия.

10 години след разрешаването на най-драматичната и най-продължителна заложническа криза в новата история на България, БНТ създаде документален филм за 5-те български медицински сестри и палестинския лекар, арестувани в Либия и три пъти осъдени на смърт по изфабрикувания обвинения. В проекта, озаглавен „Сделката за свободата", зрителите ще видят нови и смели разкрития за спасяването им. Телевизионната премиера предстои на 31 май (сряда) от 21:05 часа по БНТ1.

Пред камерата на обществената медия от първо лице говорят преките участници в събитията от 2007 година - политици, висши български разузнавачи и журналисти. Най-интересните срещи са с бившата първа дама на Франция - Сесилия Атиас (тогава Сесилия Саркози), експосланика на ЕС в Тунис и Либия - Марк Пиерини и ръководителката на гвардията на „амазонките" на Муамар Кадафи - Зара Мансур, която днес живее в дома на бивш оръжеен търговец във Франция, който я е извел от Либия по време на революцията.

Зад идеята за реализирането на документалния проект са Даниел Чипев - директор на дирекция „Информация" в БНТ - и журналистката Цвета Младенова, която е автор на филма.

„Посветих няколко месеца за предварителни проучвания, но най-трудно се оказа откриването на Зара Мансур, която няколко пъти отлагаше срещата, а в последния момент ни постави условие, че иска разговорът да се води само на арабски език. Радвам се, че успяхме да осъществим това ценно интервю, както и да върнем спомените от преди 10 години на Сесилия Атиас. Тя беше безкрайно откровена и честна с екипа ни" - заяви Цвета Младенова.

„10 години по-късно истината вече може да бъде казана. В този филм пъзелът на това какво наистина се е случило се попълваше постепенно. След срещите със Сесилия Атиас и Зара Мансур, разплитането на случая отведе Цвета в Брюксел при Марк Пиерини - един от най-опитните европейски дипломати, който се нагърбва с цялата организация по спасяването на българските медици. След 10 години той също се съгласи да разкрие пред БНТ подробности за сделката за свободата" - поясни Даниел Чипев.

Филмът на БНТ ще отговори на най-важните въпроси, които всички си задаваха години наред - Защо Муамар Кадафи държа 8 години 5 невинни медицински сестри от България и един палестински лекар? И защо ги освободи? Какво му е дадено, за да ги пусне? Защо точно през лятото на 2007-а?

Тази история на нечовешка жестокост, политически игри и международни сделки ще остане неизлечим епизод за медиците ни, които зрителите ще видят отново да практикуват същата професия в България, въпреки че повече от всякога техните колеги емигрират.

Пред камерата на БНТ Сесилия Атиас ще напише трогателно писмо до медицинските сестри, което ще им изпрати по екипа на обществената медия. В него тя признава, че българките са променили живота й и винаги могат да разчитат на нейната подкрепа.

Режисьор на документалната лента е Николай Василев, а оператори са - Недялко Данов и Михаил Врабчев. Продуцент на проекта е Петя Тетевенска.


Гледайте документалния филм „Сделката за свободата" в
сряда (31 май) от 21:05 часа в рубриката „В кадър" по БНТ1!