Хор "Аксон" и хор "Милка Стоева" с концерт в "Магазия 1"
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Май 2017 11:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хор "Аксон" и хор "Милка Стоева" с концерт в "Магазия 1"

/КРОСС/ Хоров концерт, посветен на Деня на българската просвета, култура и славянска писменост, ще се състои на 26 май, петък от 19:00 ч. в "Магазия 1".

В програмата ще участват смесен хор "Аксон" от град Лил, Франция, по покана и съвместно с една от най-изявените бургаски школи за хорово пеене - хорова школа "Милка Стоева" при Младежки културен център - Бургас с диригент Светла Стоева.

Концертната програма, която ще представят двата певчески състава, ще задоволи и най-претенциозната публика. Ще прозвучат творби и песни на Рихард Вагнер, Джузепе Верди, Франц Шуберт, Габриел Форе, Йохан Щраус, Карл Дженкинс, църковно - славянски песнопения и френски шансони. Специално подготвени за празника са й химна на св. св. Кирил и Методий и хвалебна песен за светите братя.

Концертът се осъществява от Община Бургас и Младежкия културен център с любезното съдействие на "Пристанище Бургас" ЕАД и ДП "Пристанищна инфраструктура" - Бургас.
Входът е безплатен.

Хор "Аксон" е основан през 1999 година по инициатива на персонала от отделението по неврохирургия към Университетската болница в град Лил, Франция. Ръководител от основаването на хора е д-р Етиен Лий, неврохирург и професионален музикант. Д-р Етиен Лий е практикуващ хирург, флейтист и диригент на хора, носител на множество награди на Консерваторията. Първоначално в състава пеят само медици/лекари, сестри, психолози, санитари/, впоследствие се разширява професионалния спектър на певците, като към медиците се присъединяват преподаватели, научни кадри, занаятчии, пенсионери и др. Хор "Аксон" редовно организира благотворителни концерти за финансиране на научни проекти в областта на медицината, за подобряване условията за болничния престой на децата, за хуманитарни проекти. Хор "Аксон" привлича своята публика с популярна френска музика, хорове от любими опери, произведения от световната хорова класика. Репертоарът на хора обхваща творби от 16-ти век до съвременна музика, включително и френски шансони. В сътрудничество със симфоничен оркестър хорът е изпълнявал "Кармина Бурана" на К. Орф, както и операта "Кармен" на Ж.Бизе.