Илияна Йотова: Имаме нужда не само от силни личности, а от водачи
Секция: ПОЛИТИКА
26 Май 2017 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илияна Йотова: Имаме нужда не само от силни личности, а от водачи

/КРОСС/ „Имаме нужда не само от силни личности, имаме нужда от водачи. Така, както показваше полковник Борис Дрангов - винаги да поемеш отговорността, да вдъхновяваш с личен пример, да кориш себе си за неудачите, а не вината да вменяваш другиму". Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред военния паметник „Дрангова чешма", където се проведе честване на 145-та годишнина от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Борис Дрангов.

„Слабият човек, слабият политик трудно понася истината. А той е казвал истината и не се е боял да говори за армията, за съдбата на войниците, за грешните стратегии и решения", посочи вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова мястото на полковник Дрангов е не само във военните учебници, но и в книгите за най-малките, защото той е личност, която вдъхновява и събужда.

„Днес живеем в труден и тревожен свят, с много предизвикателства всеки ден. Не спорим за граници, обединени като земя, но достатъчно обединени ли сме като нация?", каза вицепрезидентът. Илияна Йотова бе категорична, че се е отворила голяма пропаст между хората, които трябва да отстояват народните интереси, и тези, които са ги избрали за това.

„Полковник Дрангов остана в паметта на хората защото бе командирът, баща, брат по съдба и учител. Така печели сърцата на хората и оставя следи, а легендите разказват за него век след смъртта му", допълни вицепрезидентът. Илияна Йотова подчерта, че вместо да се вслушат в критиките му, открито и ясно заявени, Дрангов е заплашен дори от военен съд, но остава верен на себе си, защото за него войникът е по-важен от удобствата на службата и високите постове. Вицепрезидентът припомни, че последните думи на Борис Дрангов са: „Колко много исках още да служа на България..."

Борис Дрангов е български офицер и военен педагог, участвал във войните за национално обединение, автор на редица съчинения. По повод годишнините от рождението и смъртта на полковника бяха изпълнени музикални и литературни произведения, посветени на неговото дело. Венци и цветя бяха положени на военния паметник „Дрангова чешма" и бюст-паметника на Дрангов.