Бузов: "Ислямска държава" е врагът-оправдание за увеличаване бюджета за борба с тероризма
Секция: ПОЛИТИКА
26 Май 2017 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бузов: "Ислямска държава" е врагът-оправдание за увеличаване бюджета за борба с тероризма

/КРОСС/ Основен елемент от присъединяването на НАТО към коалицията срещу "Ислямска държава" се очаква да бъде антитерористичният център, чието създаване беше обявено снощи, както и увеличаването на средствата за въоръжаване. Това каза специалистът по национална сигурност проф. Вихрен Бузов, според когото бизнес интересите са проникнали и в НАТО, предава БНР.

Мисля, че Тръмп е решил да ограничи своите изказвания срещу НАТО, че е остаряла организация, защото разчита, чрез евентуалното солидарно участие на тези страни в увеличаването на средствата за въоръжаване, да се открият нови работни места в САЩ, тъй като те ще купуват предимно американско оръжие и така ще може да изпълни поне част от своите предизборни обещания, ще може да удовлетвори военния бизнес, който стои зад всички големи външнополитически инициативи.Акциите на САЩ в Ирак "буксуват", смята експертът.

В Сирия проблем е разделението между проруската коалиция и проамериканската: Проамериканската залага на така наречената "умерена опозиция", все още не се е отказала от отстраняването на Асад... Това разделение също проваля съвместната борба, както и участието на Турция, която има двойствена позиция и воюва срещу част от силите, които изпълняват задачи на американците там - кюрдите.

Определено има много фактори, поради които можем да кажем, че международните усилия се провалят в борбата срещу "Ислямска държава", но тя все пак е необходимият враг, който може да обедини, да мотивира усилията, тъй като се явява оправдание за увеличаването на бюджетите за борбата срещу тероризма, и то далеч по-убедително, отколкото Русия. За да е успешна борбата с "Ислямска държава", е необходимо е да се постигне взаимодействие и координация между основните играчи в Сирия и там да бъде постигнато поне умиротворяване, категоричен е той.

Препъникамък обаче се явяват съюзническите отношения на САЩ с Израел и Саудитска Арабия, които правят невъзможно договарянето с Иран. Колкото по дълго продължава този процес, в който интересът към повече средства за въоръжаване, повече инвестиции във военния бизнес, включително и сделки с дявола от типа на оръжейната сделка със Саудитска Арабия ... колкото повече продължава този процес, толкова по-всекидневие ще стават атентатите, акциите на тероризма и, най-вероятно, заплахата от глобалния тероризъм няма да бъде премахната.