Победителите в конкурса на EVN България за макет „Екоград“ посетиха модерната когенерация на дружеството
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2017 16:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Победителите в конкурса на EVN България за макет „Екоград“ посетиха модерната когенерация на дружеството

/КРОСС/ Спечелилото първо място училище ще бъде наградено от EVN България с класна стая на открито

На 26 май 2017 г. победителите в детския конкурс на EVN България за изработване на макет, посветен на тема „Екологичен град", посетиха новата модерна когенерационна централа на EVN Топлофикация в Пловдив. Конкурсът е част от дългосрочната инициатива на дружеството за обучения в училищата „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология".

Общо 60 деца и техните преподаватели от 3 училища, класирани на първите места в конкурса на EVN България, получиха възможност да посетят съоръжения на EVN Топлофикация в Пловдив. Децата са от ОУ „Братя Миладинови" гр. Бургас, СОУ „Княз Борис Първи" с. Старцево (oбщина Златоград, област Смолян) и ОУ „Хр. Смирненски" гр. Раковски.

Посещението включваше обиколка на територията на EVN Топлофикация при спазване на мерките за безопасност. Децата имаха възможност да се запознаят от безопасна дистанция с различните енергийни съоръжения.

Визитата включваше и детско парти с подаръци и различни игри на екологична тематика. В рамките на посещението децата представиха изработените от тях макети на тема „Екоград". Всяко дете беше отличено индивидуално с медал и сертификат за завършено обучение по енергийна ефективност и екология. Класираните на I-во място ученици ще получат голямата награда в конкурса съгласно регламента. За ОУ „Братя Миладинови" Бургас дружеството ще изгради класна стая на открито в двора на училището.

EVN България организира „енергийни уроци" във всички 9 административни области в Югоизточна България, които се обслужват от EVN България. Инициативата на EVN България е одобрена от МОН и се осъществява в партньорство с регионалните управления на образованието (РУО). EVN България стартира обученията по енергийна ефективност в училищата през 2009 г., като до края на учебната 2016/17 г. общо 24 000 ученици са преминали обучения за разумно използване на природните ресурси. Пълен списък с училищата-партньори на инициативата по населени места е наличен на:
http://www.evn.bg/Otgovornost/Ivi_Encho/Partniori/Nashite_partniori.aspx

През учебната 2016/17 г. EVN България осъществява за осма поредна година обучение на ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас.в разумно използване на енергийните ресурси и опазване на природата.

Инициативата изразява ангажимента на компанията към обществото и околната среда. Цел на обучението е изграждане на самосъзнание сред подрастващите за разумно и безопасно използване на енергията и опазване на околната среда.

Повече информация за инициативата на EVN България „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология": https://www.facebook.com/IviEncho