Обжалват решението на ВАС за минималната заплата
Секция: ИКОНОМИКА
26 Май 2017 18:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обжалват решението на ВАС за минималната заплата

/КРОСС/ Решението на Върховния административен съд, което отхвърли минималната работна заплата за тази година, ще бъде обжалвано. Това съобщи социалният министър Бисер Петков и посочи, че вече е публикуван за обществено обсъждане новият проект на постановление на Министерския съвет за размера на минималната заплата.

"По-голям е въпросът за механизма за определяне на минималната работна заплата, аз не съм се отказал да търся съгласие между социалните партньори за договаряне на такъв механизъм, въпреки различията, които има, защото това е една повтаряща препоръка се от Съвета на европейската комисия по отношение на реформите, които трябва да се направят. Подготвя се промяна в модела на заплащане на добавки за деца с увреждания", съобщи социалният министър Бисер Петков.

В понеделник в министерството ще се състои среща с родители на деца с увреждания, които протестираха миналата сряда.

"Наистина, съгласно действащия закон за интеграция на хората с увреждания, добавките, така наречените "интеграционни добавки", са в много ниски размери, те са от порядъка на 9,75 лв. или 13 лева - в зависимост от вида на добавката, като съответно тези малки суми не оправдават и разходите, свързани с тяхното превеждане, заплащане на такси", допълни той.