Главчев: Името на Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава
Секция: ПОЛИТИКА
27 Май 2017 10:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главчев: Името на Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава

/КРОСС/ Името на полковник Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на тържествената заря-проверка в Петрич по повод 145 години от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Дрангов.

За полковник Дрангов е малко да се каже, че е бележит български офицер и военен педагог. Той е почтен и благороден човек, възпитател и преподавател, всеотдаен и храбър командир, предан до смърт на националния идеал - всички българи и български земи да се обединят в майка България, заяви председателят на парламента. Той определи полк. Дрангов като високо нравствена, по възрожденски чиста личност, при която има единство на думи и дела.

Димитър Главчев цитира написаното от полковника в книгата "Помни войната", което е и неговият завет към поколенията: „Добре е да умреш за Родината... Няма смърт по-добра от тази. От всички славни дела, с които може да се гордее човек, няма равно по величието си на смъртта за Отечеството".

Председателят на парламента отбеляза, че на всички длъжности, които заема - командни, щабни и преподавателски, полк. Дрангов се проявява като доблестен воин, заразяващ с личен пример и пословична грижа за българските войници и офицери и се радва на тяхната обич и уважение. Последните му думи: „Колко много исках още да служа на България" показват величието на командира и затова, и 100 години след неговата смърт, той остава завинаги в списъка на безсмъртните герои, заяви Димитър Главчев.

Днес Българската армия, макар и в други условия, свято тачи и продължава славните традиции на своите предшественици, отбеляза председателят на парламента. Животът и делото на полковник Дрангов са пример за подражание на бойците и командирите от Въоръжените сили, а творческото наследство и особено сборника му „Помни войната" са настолна книга за командирите при обучението, възпитанието, дисциплината и бойната подготовка на Българската армия, допълни той.