Между 3 и 3.50 лв. е изкупната цена за килограм розов цвят
Секция: ИКОНОМИКА
27 Май 2017 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Между 3 и 3.50 лв. е изкупната цена за килограм розов цвят

/КРОСС/ Между 3 и 3.50 лв. е изкупната цена за килограм розов цвят през тази година. Това каза Милена Радева, розопроизводител от Сопот, предава Фокус.

По думите ѝ изкупната цена е по-ниска в сравнение с тази през 2016 година. „Тогава беше около 4.50 лева за килограм розов цвят. Все пак през тази година очаквахме по-голям срив в цената. Производителите се надяват да се задържи така и да не пада надолу", коментира Радева. Тя посочи, че по-ниската изкупна цена е очаквана от розопроизводителите, защото в момента на пазара се предлага огромно количество розов цвят. „Осигурена е работна ръка, но е необходима повече. Винаги е имало недостиг на розоберачи.

Предполагам, че оттук нататък този недостиг ще става все по-голям и все по-осезаем за производителите. Този проблем е един и същ всяка година и трябва да признаем, че работната ръка никога не стига", каза още Милена Радева. Тя посочи, че младите не искат да бъдат розоберачи и да се занимават с този вид дейност. „Срамуват се от този труд", отбеляза Радева.

По думите ѝ хората на средна възраст, които са се включвали активно в кампаниите по розобер, вече са остарели и са се разболели. Радева каза още, че по тази причина розопроизводителите от Карлово и Сопот разчитат предимно на ромското население да се включи в розобера.