Защо Западът, Русия и Китай са на мушката на терористите
Секция: Анализи
27 Май 2017 11:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо Западът, Русия и Китай са на мушката на терористите

/КРОСС/ „Ислямска държава" (ИД) пое отговорността за атаката край концертна зала в Манчестър, при която бяха убити 22 души и 59 бяха ранени. Британската полиция сега се опитва да установи дали е имало помощници на човека, който взриви самоделно взривно устройство (СВУ), или той е действал сам.

Сложността, която идва с изграждането на СВУ от този тип, заедно с ареста на 23-годишен мъж във връзка с нападението, предполагат първото, но в този момент не можем да направим много повече, отколкото да спекулираме.

Едно нещо, което можем да кажем със сигурност, е, че тази атака разкрива двойствената природа на ИД - тя е политическа единица, но също е и идеологическо движение.

И като идеологическо движение използва терористични атаки, за да вкара още повече светът в конфликтите в Близкия изток. Два основни елемента ИД има два ключови компонента. Първият е очевиден само като погледнем официалното й име. Това е ислямска държава, политическо и военно образувание, което контролира територии в Сирия и Ирак. Тази държава предоставя услуги, контролира образованието, събира данъци и поддържа собственото си религиозно, тоталитарно чувство за законност и ред. Нейните военни сили са едни от най-способните в региона и са показвали отново и отново способността да се оттеглят и да се прегрупират, когато се сблъскват с по-големи военни сили, без да губят морал.

Вторият компонент е по-аморфен. ИД е идеологическо движение, което проповядва преданост към радикалния фундаменталистки прочит на ислямските текстове. Тази идеология застъпва световния джихад срещу неверниците, където и да живеят, но основната й цел е западният свят: Ариана Гранде и тийнейджърките, които присъстваха на концерта в Манчестър, се считат за пълномощници на кръстоносците. Тази идеология е еднакво враждебна спрямо Русия, Китай и други страни с мюсюлманско население, което ИД се надява да радикализира. В идеологическата си функция ИД е децентрализирана и осигурява само достатъчно ресурси, за да насърчи и да научи индивиди или клетки от хора да извършват атаки като тази в Манчестър. ИД иска от света да вижда глобални събития през нейните очи, като битка на цивилизациите между исляма и неговите врагове

Геополитически първият от тези два компонента носи в себе си далеч по-големи потенциални последици от втория. Радикализираната, сунитска арабска сила, която е настървена за регионалното господство, би могла да застраши баланса на силите в Близкия изток, особено ако може да обедини сунитския арабски свят под един знаме. Може да звучи фантастично да си представим, че ИД може да се превърне в такава сила, но тогава би било фантастично да си представим, че неграмотен търговец, родом от Арабския полуостров, би могъл да роди религия и империя, които доминират в Близкия изток от векове. САЩ искат да запазят баланса между близкоизточните сили, така че САЩ не трябва да се намесват в конфликтите в региона и ИД е заплаха за този баланс. В Запада обаче идеологическият компонент на ИД има по-голямо лично въздействие върху отделните хора, защото се използва за вдъхновяване на терористични атаки, които се намират в близост до дома. ИД прави това по необходимост, защото тя е слаб актьор, за който всичките четири регионални сили в Близкия изток - Турция, Израел, Иран и Саудитска Арабия - имат интерес да предотвратят да стане по-силен. САЩ, Русия и редица други големи страни споделят този интерес и, въпреки политическата реторика от всички страни, си сътрудничат до известна степен, за да запазят ИД слаба и сдържана. Тероризмът винаги е бил използван от онези, които нямат силата да реализират своите политически цели по конвенционален начин, а ИД не е изключение. Проблемът е, че идеологическият компонент също прави много по-трудно унищожаването на ИД. Дори ако враговете й успеят да разрушат нейния самопровъзгласен халифат, поддръжниците на идеологията на ИД трудно могат да бъдат идентифицирани и не са ограничени до определено местоположение. Войната срещу такова образувание става като играта „набутай къртицата в дупката", в която някои членове и поддръжници могат да бъдат отстранени, но самата група не може да бъде напълно изкоренена. Терористичните атаки, извършени от ИД, не са толкова геополитически значими, колкото нейните операции в Близкия изток. Но битките в пустините в Близкия изток и политическото здраве на правителствата в Йордания и Саудитска Арабия не са част от ежедневието на американци, британци или руснаци. Вместо това те изпитват последиците от бежански потоци и терористични атаки. Но този износ на ИД на свой ред създава силни политически реакции в страните, които той засяга. Тези реакции карат враговете на ИД да искат да затворят границите си, да не се доверяват на собственото си мюсюлманско население и да се борят с ИД на собствената си територия.

Параграф 22

Ето какво иска ИД. Тя иска от света да вижда глобални събития през нейните очи, като битка на цивилизациите между исляма и неговите врагове. Тя иска да въвлече света по-нататък в конфликт, в който ИД смята, че има едно ключово предимство: издръжливост. ИД се възползва от неизбежните негативни ефекти на войната; Това помага на ИД да привлича нови новобранци и да освободи територия, в която ИД може да намери убежище. Това създава параграф 22 за враговете на ИД. Страни като САЩ и Великобритания не могат да пренебрегнат заплахата, която ИД представлява като радикализирана сунитска арабска сила в сърцето на Близкия изток, но те също трябва да се справят с реалността, че намесата в региона укрепва идеологическия компонент на ИД. Това създава също и дилема за западните страни във вътрешен план. Видът на наблюдението и прилагането на закона, които ще са необходими за предотвратяване на терористични атаки, ще играе в полза на ИД. На Запад някои критикуват тези мерки, като твърдят, че те посягат на гражданските свободи, от което ИД може да се възползва. А в страни като Русия сблъскването с терористична дейност в региони като Чечня рискува да радикализира местните мюсюлмански популации. ИД от своя страна предлага достатъчно средства за обучение и подпомагане на потенциални привърженици на това движение да се преминат от използването на малки оръжия или ножове до устройства като използваното в Манчестър. Огромното мнозинство от мюсюлманите са невинни, но е невъзможно да се отделят невинните от виновните просто като ги погледнеш и така цикълът продължава.

Това може да звучи мрачно, но в някои отношения то е. Тероризмът е тактика, която много векове се използва от много групи и нейната издръжливост като тактика е доказателство за нейната ефективност. Атаките като тази в Манчестър са особено гротескни, защото се насочват към истински беззащитни. Децата и младите тийнейджъри бяха главната аудитория на концерта, когато нападението беше извършено, което означава, че децата не са просто съпътстващи щети, а основна цел. Но въпреки опасността на тероризъм от страна на ИД, той няма право да постига крайните си цели. Терористични атаки като тази в Манчестър насърчават страха, истерията и отчаянието и е невъзможно да не се чувстват тези дълбоки реакции вследствие на атака. Възможно е обаче хората да не бъдат управлявани от тези страсти и да се вземат решения въз основа на това, което най-добре ще навреди на врага.

През 1986 г. Роналд Рейгън каза следното по радиото: "Историята вероятно ще отбележи, че 1986 г. беше годината, в която най-после светът се справи с чумата на тероризма." Предишната година религиозни или светски терористични организации бяха извършили множество атаки срещу цивилни цели: полет 847 на TWA , италиански круизен кораб и летищата във Виена и Рим. През 1986 г. режимът на Муамар Кадафи в Либия спонсорира атака в заведение в Западен Берлин, на което САЩ отговориха с въздушни удари. Рейгън грешеше, че светът най-накрая се е справил с чумата на тероризма. Невъзможно е да се справиш с тактика. Възможно е само да се победят враговете и да защитиш себе си. Атаката в Манчестър показва едновременно колко трудно би било да се изкорени напълно ИД и колко слаба е ИД в действителност. В тази истина има малко утеха, но въпреки това е вярно.

Източник: http://epicenter.bg