Министър Нанков: Безопасността по пътищата трябва да е нашата основна цел
Секция: ПОЛИТИКА
27 Май 2017 14:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Нанков: Безопасността по пътищата трябва да е нашата основна цел

/КРОСС/ Тунелите са наша основна грижа и ще ги следим при постоянен режим.

Надяваме се в максимално кратки срокове да имаме избран изпълнител и да започнем внедряването на тол-системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков днес в предаването „Европа сутрин" на Телевизия Европа. Сегашното положение ще бъде облекчено откъм разпечатване, съхранение и разпространение, а новият модел предполага по-голяма гъвкавост при времетраенето на електронните винетки. Финансовите параметри няма да се повишават спрямо сегашните, допълни министърът по време на интервюто.

Новата система няма да е за сметка на българския гражданин, който се движи по републиканските пътища с леки автомобили, а на тежкотоварните и на транзитно преминаващите през България, благодарение на което ще поддържаме по-качествена, по-ефективна и по-безопасна и сигурна републиканска пътна мрежа. По този начин пътният сектор ще се поддържа с тол-системата и пътните такси, ще се самоиздържа и самофинансира, изтъкна министър Нанков.

По темата за строежа на автомагистрала „Струма", министърът заяви, че рискът от загуба на европейски средства е минимизиран от предприетите действия. Поради процедурни забавяния по лот 3.1., свързани с изграждане на тунел „Железница", ще бъдат съкратени сроковете на 1000 дни, а в началото на юни ще бъде обявена нова обществена поръчка. Относно най-трудния участък, през Кресненското дефиле, министърът информира, че вече има избран проект по икономически и финансови критерии. В момента се изчакват оценки за околната среда и за съвместимост, като сроковете се спазват понастоящем.

„Нашата цел е до края на програмния период, 2023 година да финализираме цялата магистрала с европейски средства", заяви министърът. Той подчерта, важността на проекта „Струма" като надполитически, наднационален, а неговата успешна реализиация - от гестратегическо значение както за Балканите, така и за цяла Европа и призова всички към прагматизъм, за да не се поставя никой интерес пред останалите - за екологично развитие или социалноикономическо такова.

Безопасността по пътищата трябва да е нашата основна цел.

Тунелите трябва да бъдат наша основна грижа и да ги следим при постоянен режим. На това наблегна министър Нанков в своето изказване. Забавяне в решимост и в действия от страна на служебния кабинет налага необходимост от наваксване в сроковете при ремонт на съоръженията. В момента се реабилитират тунелите „Ечемишка" и „Витиня". До края на месец юли има поет ангажимент да бъдат отворени за движение, което е изпълнимо и реализируемо. Съкратени са сроковете за ремонт, но това не е за сметка на качеството. „Няма да се компенсира от качество, защото това касае сигурността на преминаващите.", категорично заяви министърът.

Министър Нанков сподели и основните приоритети и належащи проблеми във ВиК-сектора, който е сред секторите с най-голям дефицит от финансов ресурс. Според анализ на Световната банка, за изпълняване стратегията за развитие на ВиК сектора в 10-годишен период са необходими 12 млрд лв. Разполагаемият ресурс е не повече от 40%. Той изрази очаквания през 2018 година ВиК операторите, консолидирани в 16 територии, респективно, да започнат реално строителство и дейности за подобряване на инфраструктурата в сектор ВиК със заемни инструменти и помощта на Световна банка.

Понастоящем се изграждат два и се реабилитира трети язовир, поясни министърът, като допълни, че без изграждане на нови язовири, в дългосрочен план бихме имали сериозни проблем с качеството на водата.

За сигналите за некачествено изпълнение на строително-ремонтни дейности по програмата за Енегрийна ефективност на многофамилните жилишни сгради, министър Нанков припомни, че на 10 май тази година е изпратил писмо на общинските администрации за да им припомни да упражняват правото си на контрол върху съответните изпълнители, строители и проектанти. Където има констатирани случаи при вече въведени в експлоатоатация сгради, се активират гаранциите по съответните договори и недобросъвестното изпълнение на ремонти ще остават за сметка на строителите.