Родопите вече имат горска библиотека
Секция: КУЛТУРА
27 Май 2017 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родопите вече имат горска библиотека

/КРОСС/ В Родопите вече има и библиотека в гората. Тя се намира в село Късак, община Доспат, сред красивата местност „Водопада", съобщава bTV.

Горската библиотека се намира на няколко километра от селото, а децата от местното училище приели идеята като игра. Желанието на младите хора е да разширят инициативата, като монтират по една горска библиотека и по другите най-посещавани еко пътеки в района, за да може туристите, докато си отдъхват, да вземат книга в ръка.

Идеята за горска библиотека хрумва на Фикри Кехайов от село Късак. Студентът по педагогика в Софийския университет се разхождал из столичните улички след лекции, когато на един ъгъл попаднал на възрастна жена, която продава книги евтино.

„Реших просто да закупя няколко книги, да й направя оборот така да се каже, но след като си избрах две - три книги, някак си сърце не ми даваше да й дам 5 лв. за три книги", разказва момчето.

"За това си взех около десетина и оставих повече пари съответно и жената много се зарадва и пихме кафе после с нея и ми разказа, че се намира в трудно положение и се нуждае да продаде от личната си библиотека, за да изкара някой лев".

„По време на лекциите се чудих какво да ги правя тези книги и тогава лекторката говореше съответно за децата как трябва да оставим в тях някакъв белег, да им оставим отпечатък, за да им бъде нещо интересно в тяхното съзнание. И така реших да направя нещо по-креативно, като горска библиотека и реших да го реализирам с учениците от нашето село ОУ „Христо Ботев", уточни Фикри.