Пет нови случая на морбили в Пазарджик
Секция: Здраве
27 Май 2017 16:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет нови случая на морбили в Пазарджик

/КРОСС/ За пет нови случая на морбили в Пазарджик информира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предава Дарик.

Става въпрос за пет деца, които не са били ваксинирани срещу коварната дребна шарка, която бе внесена у нас преди два месеца от съседна Румъния. Неприятен според специалиста е фактът, че при някои от тези деца е записано, че са ваксинирани, но след изследвания се доказало, че всъщност ваксина не е поставяна.

Петте нови случая на морбили вече са официално потвърдени с генетични методи, посочи проф. Тодор Кантарджиев. Изследванията доказали, че децата не са имунизирани. Едното от тях още не е било достигнало едногодишната възраст, подходяща за ваксиниране.

"Не открихме антитела срещу морбили, рубеола и заушка, което доказва, че не е поставяна ваксина", обясни медикът. Професорът даде за пример държави като Германия, Холандия и САЩ, в които ваксинирането е задължително за постъпване в училище. Там обаче бележка от личния лекар не се признавала, за разлика от разпространената практика в България.

На децата се взимало кръв и, ако се докаже, че ваксина не е поставяна, тогава бивали имунизирани. Съветът на професор Кантарджиев тук е хората, работили в чужбина, които не знаят дали са ваксинирани, при завръщането си в България за няколко дни да ограничат контактите си с малки деца.