Светослав Бенчев: Възможно е леко завишаване на цените на петрола
Секция: ИКОНОМИКА
27 Май 2017 19:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Светослав Бенчев: Възможно е леко завишаване на цените на петрола

/КРОСС/ Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да удължи до края на март следващата година споразумението за намаляване на добива на петрол. Целта е да се спре обезценяването на черното злато. Шестте държави от петролния картел разчитат и на производителките извън ОПЕК да се съгласят с удължаването на мораториума. Дали това ще се случи и какъв ще бъде ефектът върху цените на петрола?

Един от основните фактори да не се случи продължаването с една година на споразумението за ограничаване на добива на петрол е предимно участието на други държави към включването им в това споразумение. Това подчерта Светослав Бенчев от Българската петролна и газова организация, предава БНР.

Това споразумение не обхващаше само ОПЕК, а обхващаше и други държави, най-вече Русия, която е най-важната. ОПЕК се беше ангажирала с намаляване на квотите от 1,2 милиона варела дневно и 600 милиона оставаха за останалите страни извън картела, така че в настоящия момент това беше единственият възможен начин да се случи, тоест един по-кратък срок, за да може както ОПЕК, така и най-вече Русия да видят какво ще се случи на пазара и как ще се развият нещата към края на годината. Както ОПЕК, която спазва квотите си на около 96-97%, така и останалите държави съумяват да спазват ограниченията. Това е един от рисковете. Съвсем наскоро попаднах на едно проучване, касаещо руските добивни компании, които са изключително активни в разработването на нови кладници, но които в момента се ограничават, поради наличието на това споразумение, коментира той.

ОПЕК в момента не е във възможност да контролира пазара и не е това, което беше преди известно време, допълни Бенчев. Цените на петрола ще се задържат в диапазона между 50 и 55 долара за барел до края на годината, прогнозира Светослав Бенчев.

Ребалансирането на пазара, защото ние сме близо до него в настоящия момент, минава през намаляването на световните търговски запаси от петрол. Ако това се случи до края на годината, което е твърде вероятно при настоящите стойности на потребление, това ще доведе до леко завишаване на цените към края на годината и евентуално ребалансиране, допълни Бенчев.