Ердоган забрани "арените" в Турция
Секция: СВЯТ
27 Май 2017 18:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган забрани "арените" в Турция

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че не одобрява думата "арена" и е инструктирал министъра на спорта да я премахне от имената на всички спортни съоръжения в страната, предаде bTV.

"Не одобрявам арените. Знаете ли какво се е правело на тях? Животни са разкъсвали хора. Такава дума в нашия език няма. Дадох инструкции на министъра да я премахне от названията на всички съоръжения", обяви Ердоган.

Тази мярка ще засегне голяма част от стадионите в Турция, включително на втория по големина в страната - "Тюрк Телеком Арена", на който мачовете си играе "Галатасарай". С нови имена ще бъдат и домовете на "Бешикташ" ("Водафон Арена"), "Бурсаспор" ("Тимсах Арена"), "Коняспор" ("Торкуарена"), "Трабзонспор" ("Медикал Парк Арена") и "Мерсин" ("Мерсин Арена").

Промяната със сигурност ще бъде приложена и за най-голямата баскетболна зала в страната - "Юлкер Спортс Арена", където играе "Фенербахче", както още и за "Анкара Арена", "Абди Ипекчи Спортс Арена", където през 2014 г. се играха финалите на световното първенство при жените.

Това не е първият път, в който Ердоган изразява недоволството си от думата, но сега ще бъда предприети и административни мерки.