ЕК създаде Атлас на природните бедствия
Секция: СВЯТ
28 Май 2017 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК създаде Атлас на природните бедствия

/КРОСС/ Съвместният изследователски център (Joint Research Centre - JRC) на Еврокомисията публикува ново издание на "Атлас на планетата на хората", в който се оценява приноса на човешкия фактор в природните бедствия през годините 1975-2015.

Един на всеки трима души в света е изложен на земетресения, количество, което почти се е удвоило през последните 40 години. Около 1 милиард в 155 страни са изложени на наводнения и 414 милиона живеят в близост до някой, а 220 до най-опасните вулкани. А в България 282 390 души живеят в райони, застрашени от наводнения, 4% от цялото население.

Първото издание на "Атлас на планетата на хората" (Atlas of the Human Planet) излезе през 2016 г.. В основата на документа са резултатите за дистанционното наблюдение на Земята, на базата на около 12.4 трилиона сателитни изображения и пространствено моделиране. Базата данни е публично достъпна и позволява да се проследи динамиката на човешкото присъствие в различни области от 1975 година насам. Според анализ през 2015 г. площта на населените места на планетата се е увеличила с 2.5 пъти, а броят на хората, - 1.8 пъти. По-голямата част от населението живее в големите градски центрове.

Сега сътрудниците на JRC на ЕК представиха статистиката от природни бедствия през последните 40 години. Резултатите от проучването са публикувани на страницата на Европейската комисия.

Все повече и повече хора и имущество са изложени на природни бедствия

Атласът обхваща шест основни природни бедствия: земетресения, вулканични изригвания, цунами, наводнения, тропически циклони и бури. Глобално опасността за хората от тези бедствия се е удвоила между 1975 г. и 2015 г. най-вече заради урбанизацията, увеличаването на населението и социално-икономическото развитие. Някои от опасностите, представляват заплаха за изключително голям брой хора в някои места по света.

Въпреки че подобни катастрофи са свързани с природните сили, върху тях може да влияят и антропогенни фактори. Например, обезлесяването, увеличава риска от наводнения. Обезлесяването също е свързано с вероятността за поява на урагани.

Земетресенията представляват заплаха за една трета от населението. Според учените най-голямата заплаха е сеизмичната активност. Броят на хората, живеещи в сеизмични райони се е увеличил с 93% за 40 години (от 1,4 милиарда през 1975 до 2.7 през 2015 г.).

Повече от 170 милиона души в Европа са потенциално изложени на земетресения, почти една четвърт от общия брой на населението. В Италия, Румъния, Гърция това са над 80%т цялото население.

11 милиона европейци живеят в рамките на 100 км от активен вулкан, чийто изригвания могат да засегнат жилищата им. А застроените площи в близост до вулкани се е увеличила с 86% от 1975.

Тропически циклони могат да съсипят живота и домовете в почти 90 страни. Тропически циклони представляват заплаха за 1,6 милиарда души в 89 страни, в сравнение с 1 милиард през 1975 г. През 2015 г. 640 милиона души са били изложени на на силни циклони, най-вече в Китай и Япония. Освен това, 50 милиона китайци са изложени на тропически бури като следствие от тропическите бури, с почти 20 милиона повече през последните 40 години. В същото време, населението на САЩ е четири пъти в по-голяма опасност на цунами от Китай, но по-малко, отколкото в Япония.

Наводненията са най-честите природни бедствия. Населението на света на потенциално изложени на наводнение е около 1 милиард в 155 страни през 2015 г. 11% от площта застроената на Земята е потенциално изложени на тази опасност. Делът от населението в риск в Азия и Африка е съответно 76,9% и 12,2%.

Германия има най-голям брой хора, изложени на наводнения, около 8 милиона души (10% от населението на страната), следвана от Франция с 5,7 милиона (9%).

Наводненията са единственото природно бедствие, в статистиката на което попада и нашата страна. В България 282 390 души живеят в райони, застрашени от наводнения, 4% от цялото население.