Времето през юни
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Май 2017 17:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Времето през юни

/КРОСС/ На първи юни пускаме лятото, заяви пред NOVA климатологът доц. Георги Рачев. "Иначе изпратихме един типичен май месец с характерните за него променливи температури и повече дъжд", посочи още той.

Затоплянето ще започне в понеделник, а във вторник и в сряда то ще е сериозно и температурите ще достигнат дори 30 градуса, обясни той.

В четвъртък температурите ще достигнат 28 градуса, дори и в София. Това означава, че на други места в страната температурите ще са около 30 градуса, а има голяма възможност и да надвишат, уточни доц. Георги Рачев.

До 10 юни времето ще остане сравнително динамично, ще има валежи, но няма да е толкова хладно, както беше през май месец, ще бъде типично лято.

Сутрешните температури в първата половина на юни вече няма да бъдат както сега - между 10 и 15 градуса, а твърдо ще бъдат над 13-15 градуса в равнинните райони.

Втората половина на юни се очаква да бъде и по-топла, дори и по-суха от нормалното, сочи средносрочната прогноза. Не е изключено да има кратка лятна буря и дъжд, но като цяло се очаква слънчево и хубаво време.

По думите на климатолога лятото в Европа се очаква да е стандартно. За България с нормални температури.

Юни, юли и август с температури от порядъка на 20 - 23 градуса, с нормални валежи и тенденция по Черноморието дъждовете да бъдат по-малко, а в Западна България - повече.